popisky / recenze

Dovolil bych si zde vyjádření k současnému stavu popisků her na ZH. Chápu, že Zeus chce mít popisky o nějaké minimální kvalitě, ale jejich současný stav mi přijde přehnaný, konkrétně uvedu např. popisky k Magicu a k Javě. Nechci tím nijak útočit na jejich autory, naopak, jsou to popisky kvalitní a určitě u nich strávili hodně času, pro mě však již zdaleka přesahují funkci popisku a stávají se pro mě neužitečnými. Proč? Jsou zkrátka moc dlouhé. Popisek má dle mého názoru plnit funkci rychlého seznámení s tématem a základy hry. Pokud se z něj dozvím, že se ve hře stávám renesančním stavitelem, který pomocí dřevěných kostiček soupeří s ostatními o přízen krále, pak již nemusím pátrat po tom, zda v pátém kole dostávám dvojnásobný počet bodů nebo zda dvě kola před koncem nahradím kostičky kolečkama. Naopak pokud si přečtu, že se hra odehrává v Říši Divů zničené nukleárním holokaustem a Alenku v něm loví Kloboučník s Bílým Králíkem zkřížení se Shoggothy, pak rychle hledám recenzi. Pokud popisek obsahuje dvacet odstavců se všemi výjimkami a nuancemi pravidel, pak se v podstatě stává recenzí bez celkového zhodnocení, což je třeba pro mě bezpředmětné, v popisku to vědět nepotřebuji a takovéto sáhodlouhé popisky nečtu. Recenze je něco jiného, tam mě u hry, která mě zaujala (např. proto, že k ní někdo napsal zajímavý popisek) zajímá, jak funguje a zda dle názoru autora funguje dobře. Suchý popis mechanismů znát nepotřebuji.

Dalším důvodem je, že takto zpracovaný popisek blokuje prostor pro recenzi - pokud bych nějakou chtěl napsat, v podstatě svými slovy přepíšu popisek a přidám své subjektivní dojmy - tyto dva útvary se ve větší míře budou krýt a málokdo si tak přečte oba.

Ještě jednou - neberte to jako útok na vaše popisky, spíš jen chci vědět, jak to vidíte vy a případně podnět pro Dia, aby trochu povolil nároky na popisky.

Díky za názory.
11.11.2009 09:30:13

Joe

update
Blížime sa do finále!
Už je to len hádam 15 kúskov na schválenie, plus nejaké resty, na ktoré sa musím pozrieť (a asi poposielať autorom naspäť).

No a potom? Už len nuda a denné schvaľovanie tak jedného príspevku ;)
Teda ak nezačnú ľudia písať recenzie a popisky vo väčšom návale!

14.7.2011 11:23:46

Joe
Bravo! :)

14.7.2011 13:42:48

Joe

ikri
Vďaka! Úctivý služobník...

14.7.2011 16:44:42

Joe

Misia splnená, prechádzam do stand-by režimu
Halda čakajúcich popisiek a recenzií bola úspešne spracovaná, už sú tam len asi tri popisky v slovenčine, ktoré preložím a schválim...

Týmto slávnostne prechádzam do stand-by režimu povoľovania toho, čo príde!

28.7.2011 12:41:29

Děkuji JOEmu
Bravo, zvádl jsi to skvěle a troufnu si říct, v rekordním čase. :-))

28.7.2011 19:27:45

Recenze
Už nějakou dobu se mi honí hlavou myšlenky ohledně některých recenzí, které se zde objevují, a tak bych se vás chtěl před spaním zeptat: Jak by podle vás měla vypadat recenze na hru? Začínám mít pocit, že tenhle žánr špatně chápu.

Připadá mi, že spousta lidí vidí učel recenze v tom, že se v ní podá poměrně podrobný popis mechanismu a průběhu hry (a k tomu případně tři věty celkového zhodnocení). Považujete např. toto za recenzi: http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/sestimesti-153/recenze/1217/ ? (Je to asi poněkud extrémní případ.) Já tedy spíš ne. (Omlouvám se autorovi, nic proti němu.)

Ale ani kdyby uvedený článek pokračoval tím, co mi tam chybí, stejně bych v něm neviděl dobrou recenzi. Podobný popis hry + pár vět zhodnocení mi pořád nepřijde jako dobrá recenze. Jenže už ani sám nevím, možná se pletu. Jak to vidíte vy?

4.1.2012 23:10:47

JJ
Souhlasim, ale ja uz tu ani recenze moc nectu, jelikoz v posledni dobe vetsina vypada prave takto. Zarazi me spis skutecnost, ze to "vedeni" pusti do obehu. Kdyby autor dostal nejakou zpetnou vazbu, aby pridal subjektivni nazor, zhodnoceni atd., pak by to treba upravil. Ale pokud to Zeus pusti tak jak to je, pak se nemuzeme divit. Tato recenze je alespon obsahla, kdyz uz nic jineho, ale nektere "pecky" co se tu v posledni dobe objevili, mi prisly jak opsany zadek krabice.

5.1.2012 07:50:43

JJ
Já do těchto recenzí vytrvale buším už nějakou dobu, ale zatím neúspěšně. obávám se, že pokud do toho nezasáhne ruka Diova, tak se s tím nehne.

5.1.2012 08:01:59

ad J.J.
Tak toto (myslím ten príklad) nemá s recenziou nič spoločné. To je suchý popis pravidiel bez štipky subjektívneho hodnotenia!

Podľa mňa toto Joe nemal vôbec schváliť (vážime si Tvoju prácu, ale toto daj fakt autorovi prepracovať).

Možno by bolo dobré dať, ako v prípade popisov PJ-ov popis, ako príklad nejakú sydovu alebo PJovu recenziu, nech si ľudia pozrú ako majú recenzie vyzerať. A napríklad aj ten prclík 13-ročný, čo napísal recenziu ku Carcassonne, to zvládol celkom dobre na svoj vek:

http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/3-musketeers-the-1061/recenze/698/
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/notre-dame-122/recenze/823/
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/carcassonne-8/recenze/1521/

5.1.2012 08:07:09

Máte pravdu ...
Kromě formální stránky, je tam i fůra chyb. Už jenom název je špatně a pak jsou tam takové perly jako věta, kde kromě jednoho překlepu jsou ještě dvě do nebe volající hrubky:

Nyní si hráči spočítajé symboli koní, které ve 4 fázi vybraly na daních.

Problém je, že recenze je z loňského března a tak nevím komu se má upozornění poslat - jestli je za to odpovědný už Joe, nebo to měl pod palcem ještě Ondra. Myslím si ale, že Ondra by něco takového nepustil.

5.1.2012 08:26:29

to Parxel
"Já do těchto recenzí vytrvale buším už nějakou dobu, ale zatím neúspěšně."
Jakým způsobem smím-li se zeptat?

5.1.2012 08:34:31

kren
Kladivem, zbíječkou, prostě vším co je po ruce.

Obvykle tak, že to napíšu do diskuse pod recenzi a někdy i svým dost netaktním způsobem.

5.1.2012 08:42:04 | Upraveno autorem (porovnej)

to Parxel
Jestli by nebylo lepší bušit přímo do autora nebo do schvalovatele !?

5.1.2012 09:04:19

Recenze
Osobně si myslím, že je to subjektivní názor toho kdo recenze schvaluje - tedy JOEa.
Co si pamatuji, dříve jsem dost se Zeusem bojoval a hodně věcí mi vracel. Tím jsem byl sice "naštvaný", ale po vychladnutí jsem musel objektivně přiznat, že měl Zeus skoro ve všem pravdu a recenzi předělal.
Kdysi tu zaznělo, že se nabídnul schvalovat recenze PJ, protože to ZEUS evidentně nestíhal, což mne také štvalo a přestal jsem je proto psát.
Myslím si, že PJ by byl asi tvrdší, ale je to můj soukromý názor.
Doufám, že to JOE nebude brát jako útok na jeho osobu. Určitě to tak není myšleno. Nicméně je to rozhodnutí ZEUSOVO a nám nezbývá, než to respektovat.
Já bych asi udělal kompromis - Slovenské recenze nechť schvaluje JOE a ty České PJ. :-)

5.1.2012 09:16:41

krenm
Myslis, ze si to autor v diskuzi pod svou recenzi neprecte? Komentar pod recenzi je podle me uzitecnejsi nez napsat SZ - komentar je videt i pro ostatni a autor ma podle me vetsi motivaci se zamyslet. Kdyby mu Parxel jen napsal, tak si autor rekne, ze se kvuli jednomu "prudicovi" na to muze vyprdnout.

5.1.2012 09:20:17

Kent
No myslím, že Tvoj návrh ohľadom toho, kto by mal schvaľovať recenzie v akom jazyku je mimo z jedného dôvodu: nebavíme sa o gramatike (áno síce bola spomenutá), ale o obsahovej stránke recenzie. To v akom jazyku je, na to nemá absolútne žiaden vplyv :).

5.1.2012 09:26:19

Joe

all
Akceptujem pripomienky ohľadne ne-rozdeľovania textu. Ak uvidím, že autor písal text koherentne ála PJ, nemusím tam nutne dať rozdelenie na odseky.

Ak naopak priamo z textu bude sršať potrebo to porozdeľovať, urobím to (a samozrejme sa vždy može autor ozvať, že to tam nechce, alebo najlepšie - poslať mi úpravu popisu; tak to zbadám najlepšie).

A nebojte sa, takéto veci si nikdy neberiem osobne - každá správna kritika je výborný prostriedok na zmenu ;)

Čo sa týka gramatiky - áno, čech by bola vhodnejšia voľba práve kvôli pomeru slovenského a českého textu. Nikdy som samozrejme nemal problém s tým, že by sa toho ujal niekto iný - ako som dostal, tak aj odovzdám ;) Ak to zostáva mne, tak môžem len sľúbiť (tak ako doteraz) čo najlepšiu snahu o opravu preklepov a nezmyslov - a taktiež očakávam spoluprácu užívateľov, ktorí na chyby upozornia.

Nevýhodou je, že recenzie nejde spätne upravovať tak, ako popisky...

5.1.2012 09:33:59

dodatek
jeste bych dodal, aby nebylo neco spatne pochopenu na zakladne vedlejsiho vlakna o navrzich, kde se o tom svym zpusobem taky bavime, ze ty recenze ve smyslu "podrobný popis mechanismu a průběhu hry (a k tomu případně tři věty celkového zhodnocení)" jsem tam takto zjednodusene definoval takrka temito slovy ne proto, ze by takto mela recenze vypadat, ale ze mi takto tvorene Popisky k hram uz pripadaji jako takove polorecenze ci recenze. Recenze by mela mit rukopis autora a melo by tam byt popsano, jak se hraje, a ne ze nekdo vezme pravidla a prepise je a na konci napise vetu - hraje se to fantasticky a podepise se. Tak jsem to urcite nemyslel. Tak aby to nebylo takto spatne chapano.

5.1.2012 10:01:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe
Ani si nemyslím, že by niekto do recenzií šahal. Ale prepracovať spomínanú recenziu predsa môžeš dať, nie?

5.1.2012 10:06:03

Nemožnost opravit recenze !!!
Tak jsem se právě od Joea v soukrmé zprávě dověděl, že recenze NEJDE opravovat. Ne že to nemohou opravovat uživatelé (což je samozřejmé), ale že už uložené recenze NEMŮŽE OPRAVOVAT ANI SCHVALOVATEL. Že by to musel Ondra odstranit z dat a musela by se nahrát nová recenze. Což je podle mne TOTÁLNĚ NAPRD !!!

Takže pokud je schválena nějaká podobně brutálně chybová recenze, viz příklad níže, tak s tím schvalovatel ani autor prakticky nic moc neudělá. Takže nezbývá než se smířit s těmi hrůzami jako "symboli" a "hráči vybraly" ;|

Pokud by měl PJ ještě ochotu to dělat, tak bych byl opravdu pro to, aby české texty schvaloval a upravoval PJ. Co ty na to velký Die??? Co ty na to PJ???

5.1.2012 10:42:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

kren
No, nejde ich upravovať následne - pri schvaľovaní samozrejme vidím text rovnako ako pri popise, takže tam ho ešte editovať viem :)

5.1.2012 11:29:58

ad kren
No myslím, že skôr by bolo lepšie urobiť editovateľné recenzie a chyby by sa dali opraviť.

Aj keby kontroloval recenzie PJ (lebo o to Ti očividne ide, aby to mal na starosti Čech), môže sa pomýliť a prehliadnuť preklep či hrúbku. A potom čo?

Nebyť Joa a jeho úsilia, tak všetci bedákame nad rok neschválenými popismi a recenziami! A zrazu pre pár prehliadnutých gramatických chýb ho máme defenestrovať?

--EDIT:
Kren, ja chápem tvoju snahu, aby to kontroloval niekto, pre koho je čeština materinským jazykom. Na druhej strane to momentálne robí Joe, nikto iný nechce a editovateľné recenzie sú univerzálnejším riešením :).

5.1.2012 11:38:36 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Asi se ti zasekl vykricnik a obcas se ti zapina Caps Lock, mel by sis sem tam vycistit klavesnici ;)

5.1.2012 12:11:24

ad schvalování recenzí
No každému může chyba ujet a přehlédnout se. Nicméně tvrdím, že tuto recenzi schvalovatel nemohl číst:

http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/sestimesti-153/recenze/1217/

Protože tam je tolik chyb a překlepů, až oči přecházejí. Já mám tedy v češtině taky jisté mezery, ale i při mé úrovni češtiny jsem v uvedené recenzi napočítal 40 chyb !!! Což jistě každý uzná není zrovna málo, když má recenze zhruba 50 řádků. Objektivně by mne zajímalo, jestli schvalovatel tuto recenzi fakt aspoň jednou přečetl!?

Myslím si že pokud by se pro české texty této funkce ujal PJ, tak by to bylo skvělé, protože on má mimořádný cit pro jazyk a Joe by mohl fungovat pro slovenské texty.

5.1.2012 12:26:59

to sydo
Z grafického hlediska není v diskuzi jiná možnost, jak zdůraznit nejvýznamnější část textu. Pokud kritizuješ formu a ne obsah, pak by do textu nepatřily ani emotikony. Já funkci kapitálek (přesněji velkých písmen) a opakujících se interpunkčních znamének beru jako podobné vyjádření emocí, když někdo použije emotikony a hodlám to tak používat i nadále.

PS:
Uvítal bych spíše vyjádření a kritiku k obsahu postu, než k formě.

5.1.2012 12:32:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Citadela původní + Temná země + Metropole
Citadela původní + Temná země + Metropole
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas