Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Bazary deskových her - přesycenost trhu?
Ahojte,
jen jsem se chtěla zeptat, jestli máte podobnou zkušenost jako já.
Poslední dobou mám pocit, že se prodej bazarových deskových her výrazně snížil. Zatímco dřív jsem každou hru, co jsem nabídla na jakémkoliv bazaru, v podstatě okamžitě prodala, dnes nabízené hry nikdo nechce. Předem říkám, že nejsem překupník ani sběratel, prodávám hry vždy pod kupní cenou. Poslední dobou nemám na hry tolik čas a tak prodávám spousta her (20 - 30 kousků), které jsou jednou hrané, ale prostě je nikdo nechce.
Má otázka zní, prodat nebo vyčkávat? Pokud prodat tak kde prodávat? Zkoušla jsem samozřejmě zde na Zatrolenkách, také bazar na Facebooku, Marketplace i Vinted. Reroll se mi moc nechce, protože se bojím, že tam to půjde výrazně pod cenu. Nebo to mám brát tak, že je taková doba (trh je nasycen / je moc možností / lidi nemají peníze nebo naopak mají dost peněz aby nakupovali jen hry nové) a mám prostě vyčkávat? Přijde mi, že i na FB ve skupinách spousta lidí prodává, ale komentáře tam žádné nejsou a i tady na bazaru je spousta her bez příhozu. To je fakt blbá doba?
@Kate.mar je to otázka ceny. Otevřel jsem třeba bazar na FB a projel pár interátu - Dorfromantik za 900 Kč, a přitom Tlama to má teď za 720 Kč. Cupity Dupity vidím za 1000 Kč a přitom nová je za 1150 Kč. Krabčáky vidím za 360 Kč a přitom novou můžu sehnat za 407 Kč. A mohl bych pokračovat.
Něco podobného bych si tipl, že uvidím i tady na aukci. Nepočítám Tlamácké ležáky, které se snaží rozprodat už dvě sezóny.
jako jo.. treba ted tam je inzerat pro HOMAM III.
za 1525 Kč a jednou hrané
Cerný rytir - NEW za 1399 Kč
hm
@twix jo, ale nejvyse prihazujici zrusil prihoz a druhy se vymluvil ze uz nema zajem… takze to neni idealni priklad (taky kdyz jsem to nahazoval, tak to bylo 500 levnejsi nez v porovnani s dalsimy eshopy)…
Myslim ze lidi jdou blizko k cene za kterou to muzou mit jinde hlavne kdyz toho drazi vic a rozlozi si tim postovne. Neni to pravidlem, ale dava to smysl.
Vedu si statistiky a kdyz jsem je vcera projel, tak si nemyslim, ze by byl mensi zajem… rozhodne se spatne prodavaji veci, ktere byly v zajicich/mackach a slabsi hry, ktere vysly lokalizovane.. tim ze se takovych dostalo na trh posledni dobou hodne, tak to muze vypadat, ze se bazar zpomaluje.
Jako nekdo kdo jednou za cas odproda cast sbirky proste nevnimam, ze by zajem byl drasticky mensi.
Dělat koncem dovolenkové sezony závěry z toho, že se něco blbě prodává - pokud to něco nejsou mražený výrobky, opalovací krémy a plavky - je myslím předčasné. Prostě klasická “okurková sezona”. To se zase srovná…
Za mě nemá cenu kupovat si hranou hru na bazaru, když si můžu 100-200 Kč připlatit a koupit si úplně novou. Na bazaru si kupuji jen věci, které nejdou sehnat, nebo jsou cenově zajímavé.
@scarecrow Ano, je to tak. Třeba tohle https://www.zatrolene-hry.cz/bazar/253227/ Já čekám do Vánoc, budou výprodeje v obchodech :)
Sháním například k Wolfenstein rozšíření All Star. Samostatně nemůžu sehnat :( Kdo prodává, tak jen s W a nebo W + Old Blood. Obě už mám. Je to zoufalé.
@scarecrow Pravda, spousta bazarovek, které bych i chtěl má buď přestřelenou cenu hned ze startu (Nová za 999, tady na bazaru aukce začíná na 950) nebo se její částka dostane i přes cenu nové hry.
Druhý případ absolutně nechápu. Nová hra za 999 a tady se draží za 1200. Tohle mi fakt hlava nebere.
Pár let zpět se tady na bazaru daly sehnat hry s rozumnou cenovkou, která dávala smysl. Poslední dobou ale pozoruju, že spousta aukcí se cenovkou blíží k cenám z e-shopů. A v takovém případě raději podpořím lokální obchod, ze kterého mi ještě něco cinkne do měšce a naškudlené zlaťáčky pak jednou za rok utratím u větší objednávky.
Asi byste se divili, kolik lidí neumí používat vyhledávání na internetu. Nejsou schopni si dohledat cenu v e-schopech, nebo neznají Zatrolenky a speciálky s deskovkami.
Ti pak kupují předražené hry na facebooku a bazoši.
A na tyto lidi prodejci s nakopnutými cenami cílí.
Já spíš trochu pozoruji, že dřív se dalo prodat v podstatě cokoli a hlavně KDYKOLI za 70-80% kupní ceny, ale teď se u některých her prostě musí počkat na lepší časy. Teď zrovna jsem se díval na Střet civilizací, který jsem koupil za 3000Kč. Normálně bych ho dal za 2400Kč a myslím, že by se našel kupec a oba bychom byli spokojení. Jenže má asi dost bídné prodeje a najednou se prodává za 2200Kč. Takové ceně bych mohl konkurovat jen někde kolem 1500Kč a to už bych byl na 50% kupní ceny. To už se vyplatí počkat, až se vyprodá a pak věřím, že takovou hru člověk za 2500-3000Kč prodá. To samé s Nevyzpytatelní, kterou bych teď udal tak za 500Kč, i když kupní cena mého kusu byla 2000Kč. Věřím, že až nebude, tak ji začnou lidi chtít a pak pro ně bude 1500Kč fajn cena.
@Bandy75 I já jsem tak před časem v nějaké euforii nakoupil. Jako amatér. Teď mi to tu leží, zabalené a drahé. Co už :/
@Harmasan také jsem tak v začátcích závislosti nakupoval. Má první hra byla #Sid Meier's Civilization: Desková hra koupená v kamenném knihkupectví, pak na FB, až když jsem se dozvěděl od spoluhráčů, že vyšla rozšíření, začal jsem hledat a našel Zatrolenky, které mi rozšířily obzory :-D
@-bacil- myslím si, že náš malý rybníček a deskoherní bublina se nasytily během let 21-23. Nyní už zájem vychladl. Lidé vidí, že už není tak jednoduché koupit hru, vyzkoušet a prodat. Proto už nekupují bazarovky za 90% prodejní ceny. Prodejci stále žijí z minulosti, kdy to nebyl problém.
rozhodne je to nasycenym hernim trhem, her vychazi stovky, i kdyz za zahrani stoji pouze desitky a za nakup jednotky kusu rocne.
Nakupovani random supervyhodnych balicku jako zajic/macka/mystery box me preslo hned po prvnich pokusech s timhle stylem nakupu a radeji si hry koupim nove v obchodu, obvykle co koupim, to si necham, protoze pred nakupem si o hre zjitim, zda me bude bavit a nepotrebuju jich tunu prodavat nasledne v bazaru, protoze jsem dostal 4 levne velke krabice nahodneho odpadu, ktery zrovna lezel nejakemu eshopu na skladu v mystery boxu…
/e> pro predstavu jsem prave prodaval HP: boj o bradavice - kupovano za 1500 a prodano za 900 a pak jeste Kingdom Rush: Rift in Time koupen za 1500 a prodano za 1000
@Bandy75 Jen jemně zareaguji, že nemáme žádný malý rybníček. Jsme 9. nejlidnatější stát EU a naše ekonomika je v první čtvrtině na světě. A k tomu Češi jsou deskoherní maniaci. Dovolím si tvrdit, že náš “rybníček” (spíše moře) vyschnout ani nemůže. Spíše se lidé stávají rozmlsanějšími. Lidé mají hodně peněz, ale nejsou ochotni je utrácet zbytečně. Pokud však něco hodně chtějí, zaplatí za to šílené pálky (3 figurky ze Zaklínače starého světa za 4000, apod.)
EDIT: To, že se nám různí lidé (politici, apod.) snažili nakukat, že jsme malí hráči na poli EU jsou jen nepravdy a manipulace ;)
Ideální je, dát hru za 1Kč na bazar. Vždy se prodá. A pokud má hra cenu, prodá se dobře.
Tady se píše o bazaru, no mně bazar z půlky přijde jako přeprodej nových her - nerozbalené kousky z různých kickstarterů. A pak pokusy něco vyrejžovat, teď je třeba na bazaru Archa Nova - Vodní světy za 1.600, já ji kupoval novou tuším loni za 700. Nebo rozšíření k Válce o prsten se snaží prodat za ceny kolem 2.000, nové stály méně než polovinu. To se pak nelze divit že to tam leží.
Já bazar chápu primárně jako prodej použitého zboží za cenu výrazně nižší než je cena nového. Jak psalo už více lidí, pokud se dá rozumná cena, hra se prodá. A často se nakonec vydraží za solidní peníze.
Ale k tématu diskuze Bazary deskových her - přesycenost trhu?
Za mě ano. Těžko si vybírám v té záplavě nových her. Kupuji stále další, ale když si to tak vezmu, hrajeme doma stále ty samé, staré klasiky.
U nových her mi vždycky přijde nejtěžší nastudovat pravidla. To je fakt horor. Obvykle sáhnu po YouTube, kde mi pravidla někdo aspoň trochu “předžvýká” a pak je čteme v průběhu první hry, kdy je něco nejasného. S herním časem jedné hry 45-60 minut nestihneme víc jak dvě hry po sobě. Buď nás to chytne a těšíme se na další kola později, nebo jde hra do skříně a už ji vytáhneme buď později jako (druhou šanci), nebo si na ni nikdo nevzpomene a pak ji za rok hrajeme “jako novou hru”, protože si ji nikdo nepamatuje.
A nebo musím být fakt nadšenec do typu hry (Wolfenstein, Doom, V-Commandos, … (teď to vidím, všechno předělávky počítačových her)), celé to nastudovat, při hře pak ostatním radit a doma OPAKOVANĚ přemlouvat rodinu a známé, aby to se mnou někdo hrál, protože Takenoko a Jízdenky, prosím! (to se u nás nejvíc hraje) jsou nuda bez akce.
Mě třeba přijdou často ceny na bazarech přepálené. Očekával bych tak o 30-40% nižší cenu, než za jakou jde koupit nová v klasickém eshopu. Často to je dražší nebo třeba jen o 100 Kč levnější (mnohdy při započítání dopravy se dostaneme na cenu stejnou). Bazar je fajn, pokud člověk hledá něco, co normálně nekoupí nebo se někdo skutečně zbavuje věci, co fakt nechce (čili ideálně někdo, kdo k tomu nemá vůbec vztah)…
s tim teda nesouhlasim, nevidim duvod, proc by mela bejt sotva vybalena hra, treba nehrana nebo jen vyzkousena, o 40% levnejsi nez v krame, pokud je proste v 99% kondici a zcela kompletni, slevim tak 100kc proti obchodu a proste cekam, nez se to proda… pokud na prodej clovek specha, tak samozrejme musi s cenou nize
@PetrR třeba proto, že v obchodě máš ze zákona možnost vrácení do 14 dnů, nebo nějaké zákonné podmínky reklamace. Sice si hru nikdo normální asi nekupuje s cílem ji vracet a reklamovat, ale když si někdo pořídí hru a prodá ji ještě ve folii, proč by někdo neměl mít své důvody ji ještě ve folii vracet. Na bazaru horko těžko pochodí s reklamací, s vracením leda by prodejce byl neskutečný dobrák.
Nicméně je to samozřejmě každého věc. Pokud se někomu daří prodávat hry za cenu o kilo nižší než je pořizovací, nebo dokonce stejnou nebo vyšší, byl by blázen neb charita, aby cenu snižoval. Jen možná přibývá lidí, pro které je tahle sleva málo, zvlášť u některých málo atraktivních her nebo her, kterých je každou chvíli plný bazar. Čili je to odpověď na to, proč v takovém případě k prodeji nedojde. Který tebe se ovšem, podle toho, co píšeš, netýká.
Nechápu vaše pohoršení nad tím, že někdo prodává vyprodanou hru dráž než byla její pořizovací cena. To už tak s nedostupným zbožím bývá. Není na tom nic nemorálního. Nemorální by bylo koupit posledních pár kusů na trhu a pak je prodávat za účelem zisku. To se bohužel děje, ale při pravidelném sledování aukcí není problém takového člověka odhalit a prostě od něj nenakoupit. Ale nevím, proč by se běžný hráč, který má doma zbrusu novou žádanou hru, kterou chce prodat, měl stydět za to, že ji nabídne za aktuální tržní cenu.
@PetrR tak na bazarech neuplatňuješ věrnostní slevy, slevové kódy, nesbíráš bodíky, nevyužiješ poštovné zdarma a už vůbec nemůžeš využít cashback. Se to nezdá, ale ono se ti to nastřádá, a když to nakombinuješ tak, že využiješ všechny tyhle výhody, tak v obchodě ušetříš daleko víc, než kdyby sis tu hru koupil o stovku levněji na bazaru. A jako bonus máš úplně novou, nerozbalenou hru, kterou ještě ke všemu můžeš vrátit / reklamovat.
Jinak celkově jsem názoru toho, že ať si každý prodává za kolik chce (mě osobně vysoké ceny nepohoršují, pokud se prodá, je to plus, pokud se neprodá, jeho mínus), jenom píšu, proč bych si já nikdy na bazaru nekoupil hru “jen” o stovku levnější než v obchodě.
A v čem může být zakopaný pes, že se bazarové hry neprodávají (což je podstata diskuze).
@Sroty Ale tahle diskuze přeci není o tom, že by se měl někdo stydět, ale o tom, proč se aktuálně hry za tržní ceny nebo o něco nižší ceny dost neprodávají. Však ať to kdo chce nabídne za co chce, to tu nikdo nikomu nevyčítá, jen ať se ale nediví, že se to třeba neprodá. Zvlášť když jde o novou hru, která ale tím pádem nejspíš je ještě v obchodech a je velká naděje, že se i v obchodě ještě dočká nějaké slevy. A i u skutečně nedostupných her taky ne vždy platí, že jsou a-priori žádané. Mnoho z nich mělo svých pár týdnů-měsíců "slávy" a pak se několik let jejich zbytky válely po všech možných obchodech. Nebo je nahradila modernější hra se stejným tématem či vylepšenou mechanikou. Čili ani nedostupná neznamená že o ni bude automaticky rvačka.
Pokud jeden člověk má mít možnost nabídnout hru za jakoukoliv cenu, aniž by se styděl, je spravedlivé, aby jiný člověk mohl říct, že to za tyhle prachy prostě nechce. To je fér - ne?
@zacinajici Samozřejmě, to je fér.
@jirkau Že se vyprodané hry, u kterých nebyl oznámen dotisk, prodávají za dvojnásobek původní ceny, je ještě v pohodě. Vzpomeňme, za kolik se tu prodával ihned po vydání #Zaklínač: Starý svět, nebo kam pravidelně šplhají ceny rozšíření pro #Battlestar Galactica: The Board Game, případně jiné nedostupné hry. A nikomu to už nepřijde divné. Prodávající prostě hledají tu nejvyšší možnou cenu, za kterou to lze prodat.
Je pravda, že ceny ve skupinách na FB mě občas taky nemile překvapí. Nedávno jsem viděl #Válka o Prsten (druhá edice) za 4000 Kč nebo #Twilight Imperium (Čtvrtá edice) za 6000 Kč. Nechápu, kdo tohle může koupit.
Na ZH jsou většinou rozumně uvažující lidé, ty extrémní ceny většinou platí novačci. A upřímně by mě zajímalo, jestli takový obchod nakonec vůbec proběhne.
Můj názor je, ze není vůbec nic špatného na tom si připlatit za neco, co fakt nejde sehnat. Koupil jsem tak už hodne her/rozšíření, protože jinak bych je buď nesehnal nebo i tak dal dvakrát větší cenu na ebayi, kde mám určitě větší obavy nakupovat. Nikdo přece není nucen to kupovat a za me i to ze někdo vezme na kšeft neco na KS je dobre, jelikož třeba v té době mi to uniklo nebo jsem neměl prnize a teď je mám. Mohu se rozhodnout ze toho člověka nepodpořím a nebo vyuziju toho, ze si na sebe vzal riziko ze mu hra dojde, čekal par let než to přišlo a koupím to.
S čím souznim je, ze nechápu ze někdo neco koupi o stovku levnější když je to ještě v obchodě. Třeba jsem teď Koukal na odhodlane: Afrika a dokonce jsem myslel ze je to vyprodané když to někdo kupoval za vyšší cenu než v obchodě. Koukal jsem na tu aukci a fakt jsem to i koupil za stejnou nebo i o neco nižší cenu.
Jinak co se tyče ještě KS, tak lidé obcas zapomínají na to, ze nemůžou cenu brát tak já je uvedena na ks, kde není započtena doprava, VAT a starosti jestli hra dojde a taky reálně inflace, kdy třeba o nějakou tu stovku se realne cena muže za par let zvýšit.
Js jsem osobně velice vděčný tomu, jak tu bazar funguje. Teď taky drazim hru, která je již dražší než byla a to je použita. Proste nejde sehnat a beru to tak, ze mi to za to stojí. Nedá se nic dělat.
Jeff
V prvom rade zalezi od toho co predavas. Nie je hra ako hra.
Ale hlavne nechapem, preco by sa ktokolvek pri predaji/nakupe na sekundarnom trhu mal riadit nakupnou cenou predavajuceho. To je absolutne irelevantne info. Mna zaujima sucasna trhova cena, nic ine. Inymi slovami, ci to viem niekde inde kupit lacnejsie alebo nie.
Zaroven fiat peniaze podliehaju inflacii a teda euro, za ktore ste pred x rokmi nakupili hru, nie je to iste euro, za ktore ju teraz predavate, kedze jeho kupna sila sa rokmi znacne znizila. Cize riadit sa nejakou nakupnou cenou, je absolutne nepochopenie ekonomie ako takej.
@Varouch 1-2 příhozy znamenají, že aukce nebyla úspěšná. Jo, je tam sice minimální cena, ale kdybych to chtěla dát za tu, tak to rovnou můžu dát jako “kup teď”. Člověk předpokládá, že aukce je aukce, tedy že tam bude více příhozů. Pokud je 1 příhoz, tak to není aukce. Tím nechci říct, že si na to stěžuju, to je jen fakt.
Válka o prsten (karetní hra)
Akt. cena: 799 Kč
Končí za: 5 dnů