Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Bazary deskových her - přesycenost trhu?
Ahojte,
jen jsem se chtěla zeptat, jestli máte podobnou zkušenost jako já.
Poslední dobou mám pocit, že se prodej bazarových deskových her výrazně snížil. Zatímco dřív jsem každou hru, co jsem nabídla na jakémkoliv bazaru, v podstatě okamžitě prodala, dnes nabízené hry nikdo nechce. Předem říkám, že nejsem překupník ani sběratel, prodávám hry vždy pod kupní cenou. Poslední dobou nemám na hry tolik čas a tak prodávám spousta her (20 - 30 kousků), které jsou jednou hrané, ale prostě je nikdo nechce.
Má otázka zní, prodat nebo vyčkávat? Pokud prodat tak kde prodávat? Zkoušla jsem samozřejmě zde na Zatrolenkách, také bazar na Facebooku, Marketplace i Vinted. Reroll se mi moc nechce, protože se bojím, že tam to půjde výrazně pod cenu. Nebo to mám brát tak, že je taková doba (trh je nasycen / je moc možností / lidi nemají peníze nebo naopak mají dost peněz aby nakupovali jen hry nové) a mám prostě vyčkávat? Přijde mi, že i na FB ve skupinách spousta lidí prodává, ale komentáře tam žádné nejsou a i tady na bazaru je spousta her bez příhozu. To je fakt blbá doba?
Ahoj,
Za mě léto je mrtvá sezóna ve mnoha oblastech, dovolené apod, potom ještě začné nový školní rok a kdo má děti bude platiti kroužky atd, pokud bych chtěl prodat za dobrou cenu počkal bych na říjen kdy se všechno trochu usadí ale zároveň ještě lidé mají nějaké úspory až všechno utratí pro vánoční dárky.
Na jaře se prodávalo poměrně dobře, ale nemám dlouholetou zkušenost - to jsou moje pozorování za poslední rok.
@Kate.mar První půlka července, konec srpna a konec prosince jsou tradiční období, kdy se zadrhává jde co. Vychází toho strašně moc, velký podíl her v nabídce nejsou nijak zvlášť žádané kousky a přijde mi, že nabídka se zvětšuje. Ono ani při příznivém nastavení ceny prostě nemusí být zájem, protože hra už prostě není úplně v kurzu. Tady na zatrolenkách inzerované ceny ještě dávají trochu nějaký smysl, na jiných serverech si bere selský rozum dovolenou. Dost těžko se prodávají KS hry, které se úplně neujaly nebo hry za pětistovku, kde do hry vstupuje poštovné.
Moje zkušenost je taková, že některé hry prostě nikdo nechce pokud na nich fakt netratíš. S tím za kolik je člověk pořídil to nesouvisí.
za mě v tom má taky trochu podíl i to, že plno her má na startu šílený hype, ale ve skutečnosti tak dobré nejsou. potom vlna zájmu opadne, objeví se první objektivní recenze, zjistí se, že hra je vlastně průměrná a tak po ní už není taková sháňka. Ale je to samo jen dílek ve skládačce.
Já jako otec dětí a plátce plna věcí souhlasím plně s výše uvedeným, prostě nejsou prachy tolik no.
A kdyz penize nejsou az tak problem tak nastupuje nedostatek mista :D
Myslim ze je to mrtve obdobi na prodeje ve vsech odvetvich. Proto asi zasilkovna slevnila poplatky, aby aspon trochu motivovala :]
Ja predávam hry cez tunajší bazár už asi 10 rokov a áno, je taká doba. Nemá to podľa mňa nič spoločné s obdobím v roku, ale s tým, že trh s hrami je skutočne nasýtený (presýtený nie je, to by už kolabovali vydavatelia). Na bazárovom trhu je dnes bežné, že hry sa v aukciách vyšplhajú max na takých 60 % sumy, ale skôr nedosiahnu ani 50 %. Ideálne je dať hru na bazár za 30 - 40 % skutočnej (zdôrazňujem skutočnej) nákupnej sumy, vtedy to má šancu.
Toto sú podľa mňa hlavné dôvody nižšej úspešnosti bazáru:
Jednoznačně přesycenost. Her je všude spousta a většina za moc nestojí. Vycházejí ročně stovky her jen v češtině a skutečná perla je mezi nimi tak jedna, nejvýš dvě.
Mám spousty her, kterých bych se rád zbavil, ale abych za standardně velkou krabici dostal 3 - 5 stovek, to mi za to nestojí, to propálím na čase mnohem víc (focení, popisek, dohadování s kupujícím, předání/poslání, na to je můj čas příliš drahý).
Spíš se chystám, že to hodím do kontejneru na papír a bude pokoj, přestane mi to zabírat místo a mentální kapacitu…
Přidám svou zkušenost. Prodávám a nakupuju výhradně zde na bazaru. Díky deskovému klubu a široké hráčské základně zde každý rok v průměru otočím v aukci minimálně 50ks her a více a nikdy nemám problém s prodejem. Navíc, když člověk prodává vzácné a těžko dostupné hry, tak ho často i překvapí částka, za kterou se daná hra prodá. Jen je prostě důležité nastavit rozumnou míru cen u nabízených her ;)
proc jeste nikdo neudelal deskovku o prodejich deskovych her na bazarech :D
@MerggieMan Souhlas ve všech bodech. :) Jen k bodu 5 bych dodal, že se na bazaru poměrně často objeví někdo, prodávající deskovky, co má právě nějaký eshop ve výprodeji (nebo podobný výprodej zrovna skončil), za téměř plnou cenu. Může to být náhoda nebo špatné načasování, ale většinou spíš ne. Přitom zde v diskusi je vlákno, co na slevy v eshopech upozorňuje, takže si to každý má možnost přečíst a porovnat. Jelikož je těžké tyto vykuky vyhnat nebo omezit, navrhuji těmto prodejcům po zvážení jejich chování Diem a celým Panteonem udělovat titul Vychcanec měsíce. :) V dnešni hyperkorektní době to jistě neprojde, ale nějak by se tito prodejci ocenit měli, myslím.
@Kate.mar Záleží za jakou cenu prodáváš a co. Na FB vidím často hry za hodně přestřelené ceny. Po přičtení poštovného jsou dražší než v obchodech. Jak píše @MerggieMan jsou hodně často akce přímo v obchodech, když se dostaneš jinde ještě k dalším slevám (ISIC, VISA etc.) a zkombimuješ to, pak společně s kuponem stáhneš cenu nové hry na bazarovou. A pokud tedy koupíš za plnou, pak je rozdíl hodně vysoký. Jak se tady píše jinde. her je prostě moc, spousta je jich vyhypovaných přes FB skupiny a pokud se jich nezbavíš včas než se na ně zapomene, tak je prodáš za pakatel. Tak to prostě je. Nebo musíš mít štěstí, že někdo po takové hře na FB hype vyvolá. Stejně tak souhlasím, že je patrná opatrnost s nákupem, kdy lidi prostě šetří a mají problém si už vybrat z přívalu nových her. Na staré pak nezbývají ani peníze ani čas. Poslední měsíce mám pocit, že je vidět i kdy chodí výplaty. :-) Protože období tzv. před výplatou je často opravdu hodně mrtvé. :-)
K cenám. Hry, které chci, často šplhají pořizovací cenou k nákupní. Bohužel pro některé kupující je zjevně problém před přihozením do aukce se podívat, za kolik se hra dá pořídit v obchodě a jsou schopni u žádané hry vyhnat cenu do absurdna, která má pak tendenci se v dalších nabídkách držet. Jako příležitostný prodávající mohu být u žádaných věcí spokojen, u zbytku dostanu prostě bídu. Jako kupující. Dříve se hry daly pořídit za zlomek ceny v cizině. Některé zahraniční obchody to podle měly jako kombinaci reklamy a čištění skladu a měly takto desítky položek a najít se tam rozhodně dalo. COVIDEM tento způsob reklamy padl. U nás se vždycky jednalo o “slevy”, které v porovnání s těmi skutečnými v cizině byly leda tak pro srandu, a to i při započítání poštovného. Jednou za čas se u nás něco objeví, ale jinak v tom slevovém vlákně je spousta věcí z mého pohledu o nikterak zajímavé úspoře. Na internetu se na bazarech dají pořídit jiné věci s podstatně zajímavější finanční úsporou než zrovna u deskových her.
@Kirke777 S tou dobou v měsíci máš pravdu, taky to pozoruju.
Při nastavení na “Kup teď" a datu ukončení aukce mezi 15. a 20. dnem v měsíci je šance na prodej větší. U klasické aukce vzhledem k plovoucímu konci aukce se konec špatně odhaduje a lidi jsou opatrnější.
Možná to bude znít jako hloupost ale nemůžou za to i tak trochu deskokluby a deskoakce? Nic proti nim, sám se párkrát do roka v klubu objevím nebo si na nějaké akci zahraju.
Ale kluby mají svou obří sbírku, která je přístupná všem. Navíc se neohrávají vlastní hry a když mě ta hra nebaví, tak ji jednoduše sbalím a vrátím zpátky do police a vyberu si jinou.
Já sama hry hodně točím a vnímám, že se změnil osobní přístup i co se týče vnímání cen deskovek. Ještě na začátku covidu (co jsem začala hrát) nebyl problém hru prodat s 10% slevou max (záleželo na castce) - deskovky nebyly ještě tolik rozšířené a každý byl rád, že ušetřil nějakou korunu. A dneska už to moc nejde. Každý si už raději koupi novou z eshopu -u speciálek má navíc nějaké slevy.
Jinak co jsem zpozorovala poslední zimu - vlivem všech deskoboxu, akci, slev atd tak prodeje na bazarech nejsou už takové terno, takže vše to vidím o štěstí, jestli je o hru zrovna zájem nebo ne. Proto si nemyslím, že se vyplatí čekat. Vyplatí se to podle mě jen u her, kterým se blíží vyprodání.
Já osobně dávám hry na bazar standardně od 1 Kč a prodají se vždycky. Někdy za min, než bych čekala, ale často i za víc, než bych to dala na klasický fb bazar. Vylej nalej, ale mám jistou, že prodám to, co chci. Pokud mám nějaké hry u kterých mám přesně danou cenu, tak je dávám na fb a čekám.
80% her, které jsem v životě koupil, jsem prodal a to hlavně přes zatrolenky. Před pár lety jsem si užíval nadprůměrné, fungující suché hry. Nebo příběhové hry. Nebyl problém to prodat. Dnes už si takové hry ani nekupuju, protože to jednoduše ani neprodám. Co mám problém prodat?
Co naopak táhne pořád a je jedno, jestli je 10. spren nebo 10. říjen,
Zkrátka, koukat na to, co kupovat a rovnou si říct, prodal bych to, když by hra omrzela?
Souhlasím, že her je hodně. Proto jsou teď všelijaké akce (tlamagames). Ale koupit nechtěnou hru v akci? Nebo třeba náhodnou hru za polovinu? Ehm, lepší je peníze si nechat a připlatit si za kvalitní hry a ne průměrné paskvily, které pak nikdo nechce. To mi ta sleva přijde hodně draho.
Tak si připadám jako blbec, když jsem před měsícem rozšiřoval sbírku (chystal jsem se na to několik let) a nakoupil v eufoii, že jsem vůbec sehnal, dost nevhodně a dost draho v kamenných obchodech. Na to, že jsem chtěl hry na hraní a ne zabalené jako sbírku (nebo investiční záměr), jsem se k tomu postavil dost blbě. Kdybych si počkal a tady v bazaru nakoupil dobře ojeté hry, mohl jsem být o asi 10k spokojenější. Prostě zelenáč :)
Podle mě za tu přesycenost mohou někteří vydavatelé: Tlama, BF a částečně Rexhry chrlí tuny průměrných a podprůměrných generických her, které pak končí v zájících, mačkách a různých boxech a následně pak na bazaru. A už po nich neštěkne pes.
Když kouknu na bazar, tak u naprosté většiny inzerátů jsou příhozy - z toho to na nezájem hráčů, resp. kupujících úplně nevidím. Spíš vidím problém v nastavené ceně inzerátu - pokud hra proběhla nedávno nějakou akcí, potažmo se (např na Tlamě) objeví v akci každý měsíc, tak nelze mít očekávání, že ji prodám lehce pod normální ne-akční cenou. A tohle si, myslím, hráči minimálně na zatrolenkách umí pohlídat.
Určitý problém s prodejem se mi zdá spíš u cizojazyčných her, hlavně dražších KS titulů, kdy se skutečně může stát, že lidi koupí žánrově zástupnou hru v raději češtině.
@Kodak Pro zajímavost jsem teď mrknul na bazar: je tam 1105 inzerátů, 201 je Kup teď a dalších 425 nemá příhoz… Asi logicky budou příhozy přibývat s koncem aukcí, nicméně skutečně zajímavou statistiku prodejů by mohli poskytnou pouze admini. Každopádně nejsou příhozy u naprosté většiny aukcí.
admini hadzu každy rok na začiatku sumár toho starého, a bazar tam je tiež aj s detailnými prehladmi kolko inzerátov sa podarilo a kolko nie.
Nvm vždy vše prodam a dost mě udivuje za kolik. Většinou 10-20% pod úrovni shopů. Což je přepaleny. Zrovna já bych topic pojmenoval, ze jsou ceny na bazarech prestreleny. Vůbec nechápu, osobně dám radsi o 10% vic za novou hru. Jasne, pokud koupíte něco, co nikdo nechtěl ani od vydavatele, tak na bazaru nemůžete čekat zázraky … a ze těch průměrných a špatných her je … drtivá většina 🤭😉
@Kodak nesouhlasím, že u naprosté většiny jsou příhozy :) naopak u hodně z nich příhozy nejsou a u další spousty je příhoz 1 nebo 2, což samozřejmě pak jaksi aukce ztratila smysl tak jako tak. Na první straně bazaru (tam kde končí aukce dnes) je 26 položek bez příhozu a 19 položek s 1 - 2 příhozy. To mi nepřijde málo.
A co se týče bazaru na FB, tak tam taky je to vidět, dřív pod každým příspěvkem x komentářů a teď jsou tam mraky příspěvků, kde nikdo nenapíše (případně tam píše autor něco jako “stále k dispozici”).
@Kate.mar To s těmi 1-2 příhozy je dost divný pohled. Když chci hru prodat, tak tam dám minimální cenu za kterou jsem ochoten to poslat dál a pak je mi přece jedno, kolik tam je příhozů… Hru chci hlavně prodat.
Podle mě lidi dost drží i přestřelené ceny a her je hodně.
Koupí hru, otevřou a následně ji chtějí prodat se slevou 10% až 20% + poštovné. Když tu samou krabici najdete v obchodě u baráku, tak se to nemůže ani vyplatit.
Další věc je co se primárně snaží střelit, za mě vesměs v lepším případě průměrné hry.
Do toho Tlama s agresivní cenovou politikou. Vtipné je si projít jejich bazar a poškozené zboží. Ti na tom rejžují a jsou i tak na ceně prodeje na bazaru, který by měl být spíš níže. Dále hry které jsou i třičtvrtě roku v akci (vesměs ležáky, viz Nevyzpytatelní) a někdo se je zde nebo na fb snaží prodat za více.
Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Santorini
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 1 hodina