Deskofobie

Bojíte se deskových her? Máte strach, že vás nenávidí kostky? Nemějte! Právě pro vás je tady videocast Deskofobie ;-)

http://www.deskofobie.cz
18.9.2012 11:52:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Trošku objektivní kritiky ;)
Nebudu chválit to, že se Deskofobie vůbec natáčí. Protože jsem natáčel ten seriál Deskohrátek, tak si sám dovedu představit kolik je za tím práce, která není vidět. To jsem ocenil už dřív a autoři to slyší ze všech stran, takže bych měl bez nějakých emocí pár kritických postřehů k recenzi Studené války. Pokud tam byla nějaká nemoc nebo časový pres, tak myslím, že by bylo lepší raději tomu dát čas, než dát přednost nějakému časovému termínu. Takže konkrétně.

Při recenzích takových her by to asi chtělo nějaký bodový scénář, který by mohl Jeník sledovat. Třeba nějaký větší list papíru za kamerou, kde by se Jeník odpíchával v hodnocení a popisu hry, protože se mi ten popis mechanismů zdál trošku nevyvážený (něco zbytečně detailně popsáno a něco naopak úplně vynecháno).

Takže:
1) Co se mi úplně nejvíc nelíbilo a co tam fakt nemělo být, tak byla skutečnost, že záběry na herní plán a na karty byly dělány z anglické verze hry! Takže názvy států byly anglicky a text na kartě Olympijských her byl anglicky. To by se u recenze české hry nemělo stávat, ať už byl důvod jakýkoli. Raději posunout termín uvedení, než tohle.

2) Nevyváženost popisu mechanismu hry a zbytečné soustředění na to, jak se hrají karty. Úplně by stačilo říct, že karty se mohou hrát buď na operační body, nebo na události a události mohou být příznivé buď pro Sovětský svaz, nebo pro USA - a dost to úplně stačí. Jeník se zbytečně zapletl do mechanismu, jak se karty hrají a pro toho, kdo tu hru nezná to bylo dost nesrozumitelné (např. u nepřátelské strany řekl, že událost nemohu zahrát, že mohu jen na body a vzápětí to popřel větou, že událost stejně nastane. Pro nás co hru znají to je samozřejmě jasné, ale kdo to nezná, tak z toho byl určitě zmatený).

3) Měly by se používat pojmy, které se používají ve hře - Jeník mluvil o bodování sektoru, ale ve hře jde o bodování a kontrolu světového regionu (nicméně to je detail). Když už ale zmínil způsoby výhry (bodování, jaderná válka), tak měl zmínit i způsob vítězství kontroly nad regionem Evropy, jako v té době nejdůležitějšího regionu.

4) Jasnější definování, že hra má tři období (počátek, vrchol a závěr války) prostřih na stupnici herního plánu. V dalším slově to už Jeník bere jako samozřejmý fakt a mluví o jednotlivých obdobích, ale na začátku to nedefinoval.

5) Místo detailního popisu jak se hraje karta, bych spíš zmínil vesmírný závod, který přináší jednak bonusy hráči a jednak slouží k vyhnutí se nepříjemným událostem - dost, tahle věta by úplně stačila.

6) Určitě jednou větou zmínit, že jsou na plánu ještě stupnice bojové pohotovosti DEFCON a stupnice vojenských operací, které mají velký vliv na hru - dost tahle věta stačí.

7) Vůbec nebylo zmíněno, že body se získávají nejen z bodovacích karet, ale i během hry díky různým událostem - a zase dost to stačí.

8) Určitě bych zmínil bodovací stupnici s rovnovážným bodem uprostřed, která určuje na stranu které velmoci se v daném okamžiku nahýbá světová nadvláda.

9) Všechny tyhle výše zmíněné body mohly být doprovázeny krátkými prostřihy na příslušná místa herního plánu a karet.

10) Jako člověk, který hru zná nesouhlasím s tak až přílišným několikerým zdůrazňováním převahy Sovětského svazu na začátku a USA v pozdějším období. Samozřejmě to tak je, ale kdybych tu hru neznal, tak bych nabyl dojmu, že v úvodu vůbec USA nemá žádnou šanci a že je to zbytečné hrát a v závěru, že už to SSSR může rovnou vzdát. Stačilo to zmínit méně důraznými větami s tím, že to odpovídá historii. Stačilo říct, že se USA musí ze začátku snažit trošku víc a v závěru musí jet naplno zase Sovětský svaz. Mimochodem bych jednu stranu nenazýval Ruskem, ale když je to recenze, tak bych používal termín Sovětský svaz.

11) Zmiňování zastřihování žetonků u hry, kde to není potřeba, když v češtině žádná hra, kde jsou třeba zastřihávat žetonky a kde nikdo z laiků neví o co jde je myslím zbytečné.

12) Jeník pěkně mluvil o různé časové náročnosti u hry. Mohl ještě zdůraznit, že ze začátku budou pro nováčky ty partie určitě delší, protože v každém kole se budou seznamovat s textem na kartách a později už ty karty budou znát, tak se čas výrazně zkrátí.

Takže to je asi tak všechno z připomínek k tomuto dílu. Byl bych nerad, aby se do mé kritiky vnášela nějaká osobní animozita, že nejsem s ničím spokojený, ale myslím si že taková reflexe může klukům v jejich práci spíš pomoct. Jak už jsem zmínil výše, tak nevím, jestli mají kluci nějaký psaný scénář, ale scénář je tady opravdu nutnost. Určitě alespoň detailní bodový scénář na který je potřeba se během projevu občas mrknout, aby člověk neujel, nebo se zbytečně nezačal nimrat v nějakých detailech, které neznalému stejně nic neřeknou.

Zdálo by se, že bych díky těm mým připomínkám nacpal do té recenze ještě víc věcí, ale to není pravda. Naopak bych to ještě zestručnil a nezacházel bych do detailů. Naopak se mi zase hodně líbí to osobní hodnocení té hry a pocit z té hry o kterém Jeník mluvil. Taku se mi líbily ty titulky a škoda, že stejně dobře nebyly udělány ty detaily herního plánu a karet. Fakt se mohlo třeba o týden počkat a trošku na tom zapracovat, než za každou cenu dodržet termín

PS: A co se týče toho insertu, tak to mne včera taky mírně rozladilo, když jsem ho chtěl vyndat, ale když jsem použil trošku násilí, tak to šlo ven velice dobře. Je to totiž přilepené jen takovou housenkou nějakého průhledného plastu (lepidla) a jde to ven celkem dobře.

Jinak bych ještě chtěl zmínit skutečnost, že popřemýšlet o tom a sesmolit tady ten post mi trvalo asi hodinu, takže mi fakt spíš jde o to klukům popsat co zlepšit, než jenom nějakou bezmyšlenkovitou kritikou pokazit chuť do další jejich práce.

13.11.2012 12:51:06 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Proletěl jsem ty body jen zlehka a chtěl jsem Ti v první řadě poděkovat za rozbor, ke kterému se určitě vrátím, jen co bude trochu času. Osobně se domnívám, že pět dílů Deskofobie máme za sebou a nějak jsme je dělali. Nicméně je potřeba si uvědomit, že se stovkami diváků přichází i mnohem větší odpovědnost. Sám si to uvědomuji čím dál tím více a do dalších pěti dílů chceme vstoupit s novým elánem. K recenzím dělat scénáře, nezapomínat natočit detaily a tak. Prostě dělat to s větší odpovědností. Snad se to povede.

Jinak co se týče těch detailů hry, tak na ty se opravdu zapomnělo. S Jeníkem jsme tu recenzi natáčeli řádově 4-5 hodin, hodně se přetáčeli pasáže s vysvětlováním hry, kdy Jeník stále nebyl spokojen a pořád to předělával. Já měl horečky a sotva se držel na nohou. Jen co Jeník řek, že s poslední verzí je spokojen, zabalil jsem kameru a vypad. Vůbec mi nedošlo, že jsme nenatočili detaily. Pokud bychom to chtěli dodělat, tak vzhledem k mému časovému vytížení by deskofobie vubec nevyšla a byla by až za dva týdny. To je opravdu dlouhá doba. Z naše pohledu tedy lepší takto než vůbec, ale je to samozřejmě věc pohledu.

13.11.2012 13:06:43

to Zhan Shi
Chápu a ještě jsem zapomněl zmínit jednu věc, kterou možná děláte, ale pokud ne, tak by mohla pomoct. Pokud máte scénář té recenze, tak se nesnažit to natočit v jednom kuse jako třeba rozhovor (i když ten se dá taky stříhat). Prostě jet podle bodového scénáře a točit to po kratších úsecích. Když v daném bodě není s něčím spokojenost, tak se točí jen kratičký úsek a člověk se může soustředit jen na ten jeden bod a nemusí přemýšlet co řekne po tom a na co navazuje. Ale jak říkám, taková práce chce scénář, který ale samozřejmě nemusí být nic světoborného.

13.11.2012 13:13:07

kren
Já myslim, že kluci (ač rozhodně nemohu mluvit za ně) tyhle připomínky ocení, ale já sám za sebe bych měl několik bodů k tomu, co jsi napsal. Jenom pro upřesnění jsem Studenou válku nehrál (a za tento fakt se velice stydím, ale pokusím se to co nejdříve napravit).

ad 2) Studenou válku znám jenom obecně a pravidla rozhodně neznám, ale to s kartama (ač možná nešťastně formulováno, což bych přičítal nervozitě či trémě, spíš než úmyslu) a jejich možností ne/hraní jsem považoval za srozumitelné a pochopitelné.

ad 11) Tady bych se konkrétnějc zaobíral zaměřením Deskofobie. Nevim jak přesně to chtějí směřovat kluci, ale myslim, že to chtěj učinit přístupný co nejvíce lidem. Já třeba nejsem žádnej extra hráč (i když je to můj sen:)), ale začínám pomalu nakukovat do světa wargames a to se zastřiháváním žetonků by mě před nedávnou dobou velmi pomohlo (nemusel bych to hledat a zjišťovat). A i pokud někdo nemá chuť něco s žetonkama hrát, tak myslim, že vysvětlit, proč wargameři trávěj dost času před zahráním nové hry zastřiháváním, je taková hezká osvěta hráčstva.

Jenom jsem se snažil reagovat na Tvoje připomínky z pohledu diváka, který se cítí spíš jako nezkušený hráč, a snad to nějak přispěje k debatě.

PS: Sice Studenou válku nemám, ale vyndavání insertu násilím by mě docela štvalo. Jsem dost háklivej na svoje hry a tak každý násilí na krabici, komponentech nebo jiný součásti mě štve:)

13.11.2012 13:13:21

Kren
Děkuji, že jsi to napsal do bodů.. :) A i děkuji za tvou připomínku...

Problém není říct o té hře vše co jsi napsal a věř, že jsem to měl často na jazyku. Problém je, že se máš vejít do 10minut. To je tak strašně málo, že musíš prostě něco vynechat a v hlavě víš, že jsi toho vynechal hodně.

Vůbec si nemyslím, že bych se měl držet termínů ve hře tak jak jsou napsaná v pravidlech, pač to bych pak nedělal nic jiného než měl u sebe slovník z pravidel na každou hru.

Tuto recenzi jsem vzal hlavně pro lidi , co netuší o co jde a co je čeká.. Takže žádná hloubka, žádné popisování každého pravidla. To bych se pak nevešel ani do 30 min.

Ty záběry z Aj verze mě mrzí taky..

Je neskutečně těžké popsat takovou hru do tak krátkého času... A ty žetonky jsou důležité.. ptá se na to mraky lidí.. a tak jsem odpověděl..

Pro mě je důležité, že lidi budou vědět, co je čeká a do čeho jdou.. že se musejí soustředit na karty a co s nima... Už předem si umějí odpovědět, zda se jim líbí hra nebo je ničím nezaujala.. A já doufám, že se mi to povedlo.. Pokud ne, rád na sobě budu pracovat..:)

13.11.2012 13:30:58 | Upraveno autorem (porovnej)

to Jenda
Ještě malé připomínky k tvé reakci.

Možná, že jsi nepostřehl, že jsem napsal, že to co mi tam chybělo neznamená, že by recenze měla být časově delší. Spíše naopak. Moje postřehy měli sloužit k tomu, jak v kratším čase sdělit více. Trošku jsem se teď ještě rozepsal, ale není třeba to dávat tady do diskuze a posílám ti to do tvé pošty.

Jinak moc vám držím palce.

13.11.2012 21:22:04

téměř nekritický obdiv
jste fakt dobrý kluci, chápu, že to dá hodně práce, ale kdyby se vám to povedlo dávat častějc, tak bych se (nejen já) nezlobil :-) připomínky nechám na jiných, lepšíte se díl od dílu.

14.11.2012 08:16:27

Recenze
Poslední díl Deskofobie jsem ještě neviděl, ale když jsem zjistil, že se týká Studené války, poslal jsem odkaz kamarádovi, se kterým jsem měl odpoledne Studenou válku hrát. Při vysvětlování pravidel mě často upozornil, že tomhle chápe, protože to bylo v "tom videu". Takže díky za recenzi, ušetřili jste mi polovinu času při vysvětlování pravidel.

14.11.2012 09:12:34

..taktak
s kazdym dielom to cele ide hodne hore.. a aj ked sa asi vzdy da co-to kritizovat, ja na to proste nemam: chlapi, ste skveli, smekam a fandim! len tak dalej..a viac!

14.11.2012 09:23:08

Deskofobie 5
Ahoj, další super díl, mě pak vždycky mrzí, že skončí část recenzí, že se nepokračuje :-D, ale to by byl možná pak maraton a ne jen 20 minut :).
Rozbor Studené války jsme si dopouštěl dneska ráno, včera ve tři v noci jsem u Jeníka vytuhnul a super. Těším se na další díl.

14.11.2012 09:25:12

ad DF č. 5...
Další hezký díl, kluci.

Jako člověku dosud nedotčenému Studenou válkou mi její recenze přišla dobrá (třebaže záběr na anglické texty na komponentách tam moc neladil :-().Sice už jsem si její pravidla pročítal, ale přeci jen, když je někdo ve stručnosti "přežvýká" a vytípne to podstatný, je to (pro prvotní představu) lepší.

Ještě bych prosil při recenzi občas zazoomovat s kamerou na komponenty, které recenzent právě drží v ruce a popisuje.

Dalo by se tímto způsobem u vás "objednat" zařazení do sekce novinek některého z příštích dílů DF krátkého pojednání o Mage wars (relativně čerstvá věc) - takový alternativní, deskový, taktický Magic? Dost mě zaujala a možná by zaujala i další... Dík.

14.11.2012 11:04:46

laredo
Díky za reakci! Komponenty nás opravdu velmi mrzí... Snad už se to nebude opakovat. Od příště chceme dělat recenzi s mnohem větším důrazem na detaily.

O Mage Wars určitě mluvit budeme. Nejsem si jist, zda v rámci novinek - ta hra by si zasloužila rovnou recenzi :-) Každopádně Ti ale můžu slíbit, že ještě o ní uslyšíš, protože i mě teď hodně baví a máme s jeníkem nějaké plány, jak vám okolo přelomu roku představit hry - které nás nejvíc bavili. Jen ještě chvilku vydrž.

14.11.2012 15:22:06

Studená válka
Pěkný! (i když 4.díl se mi líbil jednoznačně nejvíc)

Myslím, že vybrat pro recenzi Studenou válku byl velmi dobrý krok. Sám se rozhoduju, jestli tuhle hru koupit nebo ne. Mám rád hry od Mindoku, ale tahle je prostě jiná. A myslím, že podobnou věc bude řešit víc hráčů. Recenze je fakt přínosná, i když se po jejím shlédnutí přikláním spíš k variantě, že tahle hra pro mě nebude.

14.11.2012 15:30:19

Euro vs amer.
Vim, ze je to narocny, ale co takhle delat vzdy recenze dve? Kdyz hodne zjednodusim tak jednu pro zetonkare a druhou pro figurkare (a mezi i karty samozrejme) Kazdy si pak neco najde :-) Pripadne dalsi odlisne vybery (sci-fi x real, fantasy x II. svetova ap.). A mozna by se hodilo i retro tj. vybrat nejakou vetsine znamou klasiku, ktera ale v Cesku neni tak zdokumentovana. Vzdyt to muzou videt i lidi/mudlove :-) shanejici neco na Vanoce ...

15.11.2012 18:48:16

Deskofobie č. 6
Kupa novinek a na závěr se podíváme zombíkům na zoubek.

http://youtu.be/_FyPv_X8uXQ

27.11.2012 09:08:59

ad Deskofobie č. 6
Fajn diel, zas som sa nasmial na hláškach :).
Dík za recenziu, vďaka ktorej viem, ktorú zombie hru určite NEkúpiť (City f Horror) a naopak, ktorú si dať do wishlistu (Zombicide).

Inak už ste pred kamerou úplne prirodzení, vidno veľký posun od prvých dielov. Len tak ďalej!

27.11.2012 11:55:40

acedrac
Díky za podporu!

27.11.2012 12:20:44

to Zhan Shi a Jenda
Profesionalizujete se ;). Je opravdu vidět, že na sobě a na vzniku dalšího dílu hodně pracujete.

27.11.2012 12:31:49

Acedrac
Moc děkujeme.. myslím si, že to je přesně to co jsme chtěli.. Aby si to lidi buď koupili nebo jim pak bylo jasné, že už to nechtějí..:)

27.11.2012 13:42:42

Kren
Díky, ale je tam pořád hodně práce.. a s Petrem jsme si řekli, že to půjde zase o krůček dál.. :)

Dokonce už dohadujeme účast prvního hosta... tak uvidíme..:) Ale zatím je jméno tajné..

27.11.2012 13:44:40

City of Horror
Pánové, parádní recenze a zároveň tip na hru. Atmosferický amér s vyjednáváním a backstabingem alá trůny a navíc s jazykově nezávislými komponentami (to jste mohli zmínit :) ) to je vzácnost (a pro mě zatím unikát)

27.11.2012 23:44:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Paráda
City of Horror zaujal aji partnerku a to jen poslouchala z gauče, kde si četla knihu. Recenze byla parádní.

28.11.2012 07:15:49

Supr
Dnes se mi to fakt líbilo, dalo mi to přesně co jsem očekával.. :-)

28.11.2012 12:05:29

City of Horror
Recenze parádní, bohužel bylo řečeno to čeho jsem se obával - ve třech nic moc. Takže zase jeden vánoční tip padá :(

28.11.2012 12:59:13

chválím...
Těším se na každý díl, jestli mě svedete k nějaké koupi nové krabice:) Vůbec neřeším, jestli se lepšíte, prostě náplň každého dílu je dostatečně strhující....nešlo by to častěji? Je tolik nových her a na všechny se nedostane:(( Taky se přimlouvám, jestli byste mohli u každé hry zmínit, jestli je jazykově nezávislá/návod, hrací materiál/. Díky a jen tak dál!!!

28.11.2012 16:20:14

Vybíráme z Bazaru

Odysea: Společně k deváté planetě
Odysea: Společně k deváté planetě
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas