Fliptown - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1–4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Divoký západ
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: Old Dawg
Maldito Games
Autoři: Steven Aramini
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Tento popis ještě nebyl definitivně schválen. Pokud chcete, můžete zkusit navrhnout vhodnější verzi, která by lépe odpovídala ideálnímu popisu.

Fliptown je hra typu flip-and-write zasazená do prostředí Divokého západu. V každém z celkem 15 tahů se odhalí tři kanastové karty, z nichž jednu hráči využijí pro tvorbu pokerové ruky a na základě kombinace druhých dvou provedou jednu z dostupných akcí na svém plánu. Takto získávají zdroje, vítězné body nebo různé bonusy, zároveň se však mohou dostat do hledáčku místního šerifa, který jde třikrát za hru zatýkat. Hráč, který během hry a na jejím konci získá celkově největší počet vítězných bodů, se stane vítězem hry.

Popis komponent: 
Hlavní herní komponentou jsou herní plány, do nichž budou hráči zakreslovat mazatelným fixem. Ten má několik sekcí, zejména:
•    pět herních oblastí ‒ ♥ Stezka, ♠ Pustina, ♦ Důl, ♣ Městečko a Hřbitov ‒, v nichž budou hráči kroužkovat vybraná pole s vybranými akcemi;
•    čtyři velká pole pro zaznamenávání získaných peněz, zlata, vítězných bodů a symbolů Wanted a menší pro zisk kladívek a rýžovacích pánví;
•    tabulku pro zaznamenání pokerové ruky.
Kromě toho hru tvoří karty několika druhů:
•    kanastové karty sloužící především pro výběr akce v tahu hráčů;
•    karty postav určující počáteční zdroje hráčů a speciální schopnost;
•    karty úkolů, které mohou hráči během hry plnit;
•    karty cowbotů pro sólo hru.

Příprava hry:
Každý hráč si vezme jeden herní plán, mazatelný fix a kartu poartvy a zakroužkují si počáteční zdroje určené postavou. Na dosah všech hráčů se připraví dobírací balíček kanastových karet a nalosují se tři karty úkolů .

Průběh hry:
Hra trvá po tři kola, která se skládají z šesti fází:
1.    Hráči zamíchají zbývající karty v dobíracím balíčku s kartami v odhazovacím balíčku (pouze ve 2. a 3. kole).
2.    Hráči odloží stranou lícem dolů vrchní kartu balíčku: toto je šerifova karta, která bude odhalena v 6. fázi kola; do té doby se na její hodnotu nesmějí hráči podívat, pokud jim to není ve hře umožněno.
3.    Hráči simultánně odehrají pět tahů pro dané kolo: v každém tahu jsou odhaleny tři karty z balíčku, které hráči využijí pro zahrávání svých akcí. Každý hráč si určí, kterou z karet využije jako pokerovou kartu (její barvu i hodnotu zanese do tabulky na herním plánu), kterou jako kartu barvy a kterou jako kartu hodnoty. Z těchto dvou karet hráč získá výslednou kombinaci, která určí další hráčův postup: barva rozhoduje o tom, ve které oblasti bude hráč zakreslovat, hodnota určí, které z polí v této oblasti hráč zakroužkuje a provede jeho efekt; tím může být např. zisk bodů, peněz, zlata, pánví nebo kladívek, dále bonusové akce (viz níže) nebo bodovací podmínky pro konec hry, ale také symboly Wanted, které si hráč musí také zaznamenat.
Příklad: po výběru pokerové karty hráči zůstanou na výběr ♥J a ♣3, z nichž první použije jako kartu barvy (♥) a druhou jako kartu hodnoty (3). Výslednou kombinací je ♥3, díky níž může hráč využít jedno z prvních tří polí na ♥ Stezce. (Druhá možná kombinace z těchto karet by byla ♣J.) 
Stezka: hráč zakroužkuje jedno z polí mezi A (nebo prvním dostupným) a hodnotou výsledné kombinace karet, avšak poté musí proškrtnout všechna pole nalevo od něj. Např. pokud zahraje ♥3 a zakroužkuje 2. pole, proškrtne 1. pole a pro příští tahy, např. ♥5, bude mít dostupná pouze 3. až (v tomto případě) 5. pole.
Pustina: hráč provede přepadení jednoho z cílů a otočí vrchní kartu z balíčku, jejíž hodnota určí, zda hráč uspěl ‒ v tom případě hráč získá celou odměnu uvedenou u cíle, při neúspěchu pouze její část.
Důl: hráč zakroužkuje dostupné pole se štolou počínaje jednou z dvojice štol u vstupu do dolu; štoly ve větší hloubce jsou zpřístupněny zakroužkováním jedné ze štol nad ní. 
Městečko: hráč navštíví jednu z budov a při první návštěvě uplatní též bonus uvedený nad ní; jedná se o jedinou oblast, v níž lze stejné pole vyhodnotit opakovaně. Efekty mohou být kromě výše uvedených např. odstranění symbolů Wanted, možnost podívat se na šerifovu kartu nebo zisk některého z vylepšení, která lze uplatnit v ostatních oblastech.
Hřbitov: místo zahrání kombinace vzešlé z karet může hráč zakroužkovat jeden z náhrobků.
Pokud hráč získá bonusovou akci pro některou oblast, může zakroužkovat libovolné pole v této oblasti a vyhodnotit příslušný efekt (včetně možnosti spuštění další bonusové akce).
4.    Každý hráč vyhodnotí svoji pokerovou ruku, která vzešla ze zakreslení 5 pokerových karet, a získá příslušnou odměnu.
5.    Hráči získají 1 zlato za každou zakroužkovanou pánev a $2 za každé kladívko. Peníze a zlato lze využít pro zaplacení akcí v ♣ Městečku, manipulaci s kartou barvy a kartou hodnoty nebo v 6. fázi kola (viz níže).
6.    Hráči mohou utratit zlato za smazání symbolů Wanted. Poté je odhalena šerifova karta a každý hráč, který má více zakroužkovaných symbolů Wanted než odpovídá hodnotě šerifovy karty, je zatčen a přichází buď o určité množství peněz, nebo o určitý počet vítězných bodů.

Konec hry:
Partie hry Fliptown končí po odehrání třetího kola. K bodům získaným během hry si hráči připočtou další, udělované na konci hry, spolu s body za nevyužité peníze a zlato. Hráč, jenž obdržel nejvíce vítězných bodů, se stává vítězem hry.

Autor: Ondřej Podavka

Mini a promo rozšíření (1)

Další názvy této společenské hry

    Charitativní aukce

    RONE - dobročinná aukce
    RONE - dobročinná aukce
    Akt. cena: 2000
    Končí za: 5 dnů

    Všechny tyto aukce >>

    Vybíráme z Bazaru

    Clash of Cultures + Civilizations - pocesteno!
    Clash of Cultures + Civilizations - pocesteno!
    Akt. cena: 500 Kč
    Končí za: 3 dny

    Velké herní akce

    Kalendář všech akcí >>

    Offcanvas