Ahoj - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Piráti, Zvířátka
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Leder Games
Portal Games
Autoři: Greg Loring-Albright
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Žraločí flotila se v těchto vodách plaví už desítky let a vynucuje si pořádek ohněm a mečem. Ulitová unie, před dávnými časy zahnaná do hlubin, se nyní vynořila z moře, aby znovu dobyla domov svých předků. A dva pašeráci pronikají skrz blokády, aby dopravili luxusní zboží i základní věci těm nejpotřebnějším – nebo nejzazobanějším. 
Staňte se velitelem jedné z frakcí, získejte co nejvíce slávy a opantujte oceán. Je načase vyplout!

dle pravidel hry

Ahoj je asymetrická konfliktní hra využívající mechaniky dice-placement, area-control a pick-up and deliver. Hráči v ní velí jedné z námořních frakcí a snaží se dojít slávy, jednotlivé frakce však mají specifické cíle ve hře i některé dostupné akce a získávají body slávy odlišným způsobem: Žraločí flotila a Ulitová unie fungují na principu kontroly území a získávají body za ovládání jednotlivých regionů, byť každá částečně odlišným způsobem. Naproti tomu Pašeráci získávají body za převážení nákladu z ostrovu na ostrov a také za přízeň Flotily, resp. Unie. Hráč, který získá nejvíce bodů slávy, se stane vládcem sedmera moří a vítězem hry.

Příprava hry:

Hráči nejprve utvoří základ herní mapy ze dvou destiček regionů (ty jsou vždy rozdělené na čtyři pole s různými typy terénu, přičemž na jednom z nich je vždy ostrov), do jejich středu umístí kostku bohatství a nastaví její hodnotu na 1. Poblíž připraví stupnici slávy, na jejíž počátek hráči umístí svůj žeton slávy, a dále zásobu destičky regionů, žetony zlata a poškození, modré kostky bohatství, bílé bitevní kostky a balíček karet tržiště, z nějž vyloží nabídku tří karet. (Karty tržiště znározňují v horní části člena posádky, kterého je možné naverbovat, a v dolní části náklad, který je možné pašovat.)
Každý hráč si vybere frakci, za kterou bude hrát: ve dvou se hraje za Žraločí flotilu a Ulitovou unii, ve větším počtu hráčů ještě za jednoho, popř. oba Pašeráky. Každý hráč si vezme hráčskou desku (na té jsou uvedeny akce dostupné pro danou frakci), a další komponenty své barvy: kostky akcí, vlajkové lodě, popř. další figurky (Flotila ‒ hlídky a pevnosti, Unie ‒ Kutr a Dělový člun) a 1 zlato. Hráč za Unii si navíc vezme též karty plánů (dvě z nich si vezme na ruku) a žetony spojenců. Nakonec hráči hodí všemi svými akčními kostkami.

Průběh hry:

Hra probíhá po několik kol, v nichž se hráči střídají v tazích. V každém tahu hráči zahrají dvě akce vyžadující umístění kostky hráčskou desku, popř. na kartu s posádkou, která to umožňuje. Všechny frakce mají k dispozici následující běžné akce:

  • Plavba: přesun lodi o 1 či 2 pole a vyhodnotí případný efekt tohoto pole;
  • Příznivý vítr: přesun lodi na pole, na němž je vyznačen symbol kostky se stejnou hodnotou, jakou má hráčem využitá akční kostka;
  • Děla: nabití děl na lodi, což hráči dává možnost snížit v bitvě hodnotu zde umístěné kostky a o to navýšit hodnotu bojové kostky;
  • Oprava: odstranění dvou žetonů poškození z hráčské desky.

Pokud se hráč pohne mimo mapu, objeví tím nový region ‒ přiloží sem další destičku regionu a umístí na ni kostku bohatství, již nastaví na hodnotu 1 (během hry se tato hodnota může zvyšovat).
Pokud se hráč pohne na pole s alespoň jednou nepřátelskou lodí či jinou figurkou (a alespoň jedna loď má nabitá děla), nastává bitva: hráči hodí bojovými kostkami (výsledek svého hodu mohou hráči navýšit, mají-li nabitá děla) a hráč s lepším celkovým výsledkem se stane vítězem ‒ vybere si jednu z jemu dostupných odměn za vítězství a udělí poškození poraženému hráči, tj. zaslepí mu žetonem poškození jedno z volných míst pro umístění kostky.
Nachází-li se vlajková loď hráče na ostrově, může hráč verbovat členy posádky (tj. zaplatit za karty na tržišti), kteří umožňují provedení akce nebo využití pasivní schopnosti.

Každá frakce má dále k dispozici zvláštní akce, popř. upravené běžné akce:
Žraločí hlídka může umisťovat hlídky (Plavba, Příznivý vítr, Nasazení) a na konci svého tahu umístit na ostrov místo dvou hlídek pevnost. Kromě toho může odstraňovat spojence Unie (Bombardování) a hýbat až 4 hlídkami (Rozkaz).
Ulitová unie může získávat spojence a ty poté umisťovat na ostrovy (Plavba, Přesvědčování, Šeptanda, Povstání). Kromě toho mají k dispozici karty plánů, které mohou ve svém tahu zahrát a vyhodnotit (na konci každého kola si dobírají další dvě); takto mohou mj. získat do hry a umístit na herní mapu také Kutr nebo Dělový člun.
Pašeráci mohou pohnout vlajkovou lodí o počet polí odpovídající hodnotě využité kostky (Rychlá plavba) a zdarma verbovat členy posádky (Vyjednávání). Kromě toho mohou manipulovat s nákladem: nachází-li se Pašerákova vlajková loď na ostrově, může náklad pašovat, tj. zdarma si vzít kartu z tržiště, a poté jej doručit na ostrov určitého typu a získat tak body slávy, jednu z dostupných odměn a přízeň jedné z frakcí.

Poté, co všichni hráči využijí všechny své akční kostky, provedou bodování regionů: každý region ovládne ta frakce (buď Flotila, nebo Unie), která zde získá více bodů ovládání, poskytovaných figurkami a spojenci. Za ovládání regionu hráč získá počet bodů odpovídající hodnotě na kostce bohatství daného regionu. Pokud tím nenastala podmínka konce hry, hráči přehodí své kostky a začne další kolo. 

Konec hry:

Partie hry Ahoj končí na konci kola, v němž některý z hráčů získá alespoň 30. bod slávy. Pašeráci poté obdrží body za přízeň od Flotily a Unie. Hráč s největším celkovým počtem bodů se stává vítězem hry.

Autor: Ondřej Podavka

Další názvy této společenské hry

Charitativní aukce

Valhalla - dobročinná aukce
Valhalla - dobročinná aukce
Akt. cena: 2250
Končí za: 5 dnů

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Krotitelé Živlů + Rozšíření (KSE)
Krotitelé Živlů + Rozšíření (KSE)
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas