Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Solo doskovka pre zaciatocnika
Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit doskovku pre solo hranie pre zaciatocnika? Solo som este nehral a chcel by som vyskusat nieco s fajn pribehom, atmosferou, ale s nie zlozitymi pravidlami a najlepsie v preklade.
Ja mam v hladaciku: #Zaklínač: Starý svět , #Pax Pamir (druhá edice) , #Tainted Grail: Pád Avalonu , #Cesty osudu a #Panství hrůzy: Druhá edice , ale rad by som si nechal poradit od skusenejsich hracov.
Velka vdaka za kazdu radu.
Bude těžké najít hru, která by tohle splňovala najednou. Si prvně spíš ujasni žánr nebo téma.
Moje tipy z obou konců spektra:
Příběhové: #Spící bohové , #Arkham Horror: Karetní hra (revidovaná edice)
Jednoduché: #Mini Rogue , #Vzdor!
Klasika: #Duchové ostrova
---
Pomáhám s překlady pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.
Já začínal na PnP hrách, které jsou zdarma a jsou jich stovky (možná tisíce). Díky různým žebříčkům a soutěžím jde najít to, co přesně člověku vyhovuje.
V začátcích byl pro mne top #Utopia Engine. Nedávno zabavilo třeba i Roll n Cook.
O dvě diskuze níže dávám nějaké rady na téma Solo do ruky.
Utopia se dívám je už přeložená dokonce. Rollncook jsem překládal já, ale nedokončil.
#Konec věků jednoduche pravidla. velmi napinava hra. pribeh tam sice nejaky najdes, ale mozes ho ignorovat. ide o mechanicke prevedenie a ak mas rad deckbuilding, tak toto si naramne uzijes. pozor, pri hre s jednym magom je velmi tazke porazit niektore monstra. ale prave pre tu vyzvu som si to nesmierne uzival. od istej doby uz hram len s 2 magmi - je to kooperativna hra, tak nie je s tym problem.
#Pax Pamir (druhá edice) by som ako zacinajuci solo hrac vynechal. niezeby boli pravidla nejake zlozite, ale moze ta odradit obsluha vachany (bota).
Pokudbzqujal Arkham, tak se podivej na Maevel Champions. Za me neni ani spatne Temne znameni.
Pokud jsi psychicky odolnej, tak #This War of Mine: Desková hra Je to jednoduchý, příběhově výrazný a na počtu hráčích nesejde. V sólu tutovka, ve dvou se správným parťákem taky paráda, ale ve více už je to na pováženou. Ta hra musí prostě všem hráčům sednout, jinak je atmosféra v háji :-)
Pokud slevíš z deskové hry :) tak velice hezkou, nenáročnou variantou by mohlo být něco ze série Dobrodružné výpravy (takový karetní gamebook) - ideální pro sólo. Ostatní podmínky splňuje.
* * * * *
Board games klub, Trenčín
Pokud jsi zacatecnik, tak si myslim, ze pro zacatek z toho, co jsi napsal jsou nejlepsi #Cesty osudu . Tedy pokud nemas averzi na hry s aplikaci.
Jednoducha pravidla, appka za Tebe dela vetsinu otravne prace :-) a mas cas se soustredit na pribeh. A prave proto, ze chces hrat solo, muzes si kazdy scenar zahrat postupne 3x (za kazdou osobu) a vzdy zazijes jiny pribeh. Pocinaje ambicemi osob, nasmerovani putovani atd.
Co jsem koukal na hodnoceni, malo hvezdicek ji davaji vetsinou ti, co uz maji v pribehovkach nahrano. Tebe, jako zacatecnika, se jejich vyhrady prilis netykaji….
---------------------------------
Dobro je prisjetiti se da prividno prav put prema cilju predstavlja u stvari pravodlivo krivudanje
- Je dobré si uvědomit, že zdánlivě pravá cesta k cíli je ve skutečnosti zatáčkou doprava.
==================
x - Everything is nothing - x
EDIT:Přehlídl jsem ten požadavek příběhu, ten v obou hrách není :o) Tak jen pro zajímavost…
Já jsem vyloženě sólo hráč a za mě můžu doporučit tyto dvě hry:
#Heat Závodní hra, jednoduchá pravidla, výborná pro sólo. To závodění proti Legendám je skvělý a není lehký je porazit. V krabici je hodně modulů, chystá se rozšíření. Mám odehráno zatím 29 sólo závodů.
#Hadriánův val Flip and write, docela specifická hra a asi to nebude bavit každého. Za mě ale vynikající a nejlepší v sólu, ve více lidech jsem ji ani nehrál. Pravidla jsou jednoduchý, i když ty zápisové archy vypadají jako tabulka v Excelu. Ale stačí se tím prokousat a pak už to je v pohodě. Hra sama o sobě by se asi brzo stala repetitivní, chce to si stáhnout oficiálně vydanou kampaň a pak z BGG neoficiální tabulku achievementů. Pak je to zábava na dlouhou dobu. Mám zatím odehráno 38 her, kdy střídavě plním mise kampaně a achievementy (občas to vyjde najednou) a stále je to skvělá zábava :o)
Obě hry lze vyzkoušet na Board Game Arena, ale jsou Premium…
#Panství hrůzy: Druhá edice na sólo nedoporučuji. Byť z hlediska pravidel to jde.
Doporučím:
#Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově
#Pán prstenů: karetní hra (revidované vydání) zde ovšem musíš předem počítat s tím, že si když tak budeš dokupovat další rozšíření, bez toho ta hra nemá smysl.
Jestli máš rád Marvel tak doporučím #Marvel Champions: Karetní hra , tam si se základem docela užiješ, a má dost rozšíření. V češtině ale vyšlo jen jedno rozšíření, doporučím spíš pořídit v AJ, abys to měl celé stejné.
Příběhové: Spící bohové či This War of Mine.
Z oddychových rychlejších věcí: Příští stanice Londýn, Malé velké galaxie, možná i ty Galaktické aliance, ale ty mám zatím krátce.
Jinak určitě Duchové ostrova, dotisk mají začátkem příštího roku. Sólo má dobré i další dnes už klasika Duna: Impérium.
Mimoto mám hodně rád Svět divů, kde je několik scénářů, s rozšířeními i další sada nebo přímo kampaně. Ale tam příběh není, a téma jen lehounce, mechanicky ale zábavný.
- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming
Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Hříšná věž - Albi
Akt. cena: 99 Kč
Končí za: 6 dnů