Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Tvorba dvouvrstvé desky
Zdravím vás kutilové, rád bych si udělal po domácku zase nějaké to fanouškovské rozšíření. A narazil jsem na novou překážku, nikdy jsem netvořil dvouvrstvé desky (tj. deska, do které se dají dát komponenty, jako kostičky přesně do daných výřezů).
A než se do toho pustím, tak jsem chtěl slyšet vaše nápady případně zkušenosti jak na to.
První myšlenka byla to udělat z kartónu, ale vyřezávat mnohdy i velmi malé nebo nepravidelné díry mi hraničí s nemožným. Přemýšlel jsem nad tvorbou CNC z nějaké překližky, ale s tím nemám zkušenosti a vlastně ani nevím jak dobře by na dřevě držela grafická ozdoba. Jak byste postupovali vy?
-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.
Karton či překližku potisknou, nebo nalepit výtisk na papíru. Přes to položit průhlednou desku vyřezanou z plexi či akrylátu.
Podobně, jako třeba overlaye ke hrám, které nemají dvouvrstvé desky.
Je možné vytisknout herní desku 2x na kartonu či papíru a podlepit kartonem, potom jednu vyřezat pomoci modelářského nože. Pokud karton je hrubší než 0,5mm, buď řezat za 2-4 tahy/propíchnutí čí použit “Heavy duty” modelářský nůž. Trochu z toho papíru lepím, takže ze kvalitních nože mohu doporučit firmu Olfa. Pokud vyřezy jsou pravoúhlé či přímočáré, stačí kvalitní nůž s odlamovacími čepeli.
Pořídil jsem si pro tento účel kruhové a čtvercové průrazníky, jde to rychleji. Né vždy je přesný rozměr, ale větší najdete vždy ;-)
Jen je dobré si karton (doporučuji staré krabice od her) v místě otvorů vyříznout/vyseknout dopředu. Pak nalepit vytištěný samolepící papír. V místě čtvercových otvorů samolepu proříznout úhlopříčně křížem, u kruhových minimálně na 8 výsečí, a vzniklé trojúhelníky zahnout přes okraj otvoru a přilepit zespodu. Zpevní se tak vyseklá hrana otvoru.
Na druhý spodní karton nalepit buď celý motiv znovu, nebo v místě budoucích okýnek pouze čtverce výtisků větší než jednotlivé otvory.
Pak už jen slepíme kartony k sobě.
Je dobré si nechat na horním kartonu samolepu s přesahem, který po slepení desek přeložíme přes hrany.
Jak moc je pro tebe důležité, aby byla deska barevná? Jedno z řešení je udělat to na laseru - buď 2 desky, kdy horní bude mít vyřezané otvory pro žetony + vygravírovanou grafiku, nebo pouze jedna tlustší deska, kdy i otvory na žetony vygravíruješ (třeba s použitím vyššího výkonu laseru, nebo pomalejším průchodem). Gravírované otvory na žetony mají tu nevýhodu, že budou potřeba lehce zbrousit a zalakovat, aby se žetony nešpinily od zbylého popela.
Děkuji všem moc za rady.
@peca @Zuzzuk Jaký karton preferujete? Máte nějaký oblíbený? Kdysi jsem koupil nějaký “karton” co se dává mezi produkty na paletu, a teda řezat to je dost náročné a kraje se hrozně třepí.
@Bandy75 Děkuju moc za podrobný popis, dost to pomůže, prosím ještě kdyžtak o odkaz na ty průrazníky, asi budou dobrý i na tvorbu žetonů.
@Jurri Docela dost, ale i na dřevo se dá nalepit nějaký kvalitní papír. V podstatě je plán udělat 2 desky, na první (spodní) nalepit papír z oboustran, kde horní strana bude vidět jen tím, co na druhé (horní) desce bude vyřezáno a na té horní desce také bude nalepen papír.
-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.
například tyto
https://www.euronaradi.cz/v/1473837/vysecniky-5-35-mm-13-ks
nebo tyto mají větší max velikost a dají se sehnat na čínském eshopu
nebo
nebo
na Temu nakupuji často, a vždy to přišlo do týdne.
Jak jsem zmíněl - jsem modelář a proto mám nějakou zásobu kartonu pro stavbu pipírových modelů. Kupuju v příslušných e-shopech, například tady je dobrý sortiment:
https://shop.papermodel.cz/kategorie/kartony/
Někteří modeláři kupuji větší kousky kartonu od nakladatelstv nebo firem se zabývajících poligrafií či dodávkou materiálu pro ně.
Nevím jestli to má velký rozdíl ve vlastnostech s kartonem pro deskové hry, sice modely nejsou tak zatěžované, ale ve případě větších modelů má udržet tvar a vahu modelu. Levný karton z obalů může být recyklovaný a je horší na řezaní - tupí rychleji nože kvůli znečištění během recyklace a není tak pevný.
@bounty, já mám zkušenost jenom s tím, že se tu dělaly hromadně desky na Mars teraformace. Někdo nechal na laseru vyříznout průhledné desky s otvory pro kostičky. Zespodu je plná dřevovláknitá deska. Mezi je vložený vytisknutý obrázek hráčské desky. Funguje to výborně. Něco to stojí nechat vyřezat. Cena, pokud vím je podle složitosti a délky (trajektorie) řezu + materiál pochopitelně. Také záleží na přípravě, jestli si to někdo nachystá komplet sám, nebo to musí udělat někdo ve firmě. Ideálně sehnat naděence s laserem na modelaření. Osobně neznám.
Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Počeštěná Isla Dorada + nabarvené figurky + bonus
Akt. cena: 88 Kč
Končí za: 19 hodin