Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Broušení herních žetonů
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat. Když vyloupnete kartonový žeton z plata, jsou na něm takové vystouplé drážky, které ho pojily s tím platem. Chtěl bych je zabrousit, aby obvod žetonů byl hladký. Máte s tím někdo zkušenost? Potřeboval bych doporučit, jak na to. Brusný papír?
Díky moc
A
Brusným papírem to jde, ale s vysokou pravděpodobností si je zničíš, zkus spis skalpel a pak jemně dobrousit
Vrchní slouha v Přístavu hrdinů
Taky jsem slyšel, že někdo používal kleštičky na nehty :)
* * * * *
Board games klub, Trenčín
Skalpel a pěnové brousítko na nehty, ale dělal jsem to spíše u doma dělaných žetonů aby neměly ostré hrany. ( vzhled jako vysekávané žetony)
Jemny brusny papir. Standardne pouzivam, kdyz si chci nabarvit hrany zetonu nebo jako pripravu na pryskyrici.
Skalpel raději ne. Dost špatně se s ním pracuje, pokud nejsi chirurg při operaci. Má totiž dlouhou tenkou a pružnou čepel.
Použij raději modelářský nůž, lidově zvaný knejp. Ten má čepel krátkou a tuhou. Nebo ulamovák či kleště na nehty.
@peca existuje víc druhů čepelí, ani jedna mi na modelarinu neprijde moc tenká nebo moc pružná, pokud ti to dělá problémy, tak zkus č.11
Ok, možná moje neznalost. Prostě jsem do v lékárně koupil skalpel (násadku a čepel), neptali se mě na typ. Setkal jsem se i s tím, že někdo tyto pojmy (skalpel a modelářský nůž či knejp} volně zaměňuje.
Proti knejpu čepel skalpelu pružila hodně (ohýbala s přitlakem). Na papír asi dobré, na plasty a překližku ne. Kdysi mi to někdo doporučil na začištění figurek a to je skalpel, podle mého, dosti nevhodný.
Navíc byla čepel neuvěřitelně ostrá. Stačilo se jí dotknout, lehce zavadit a hned jsem měl řezy v kůži. Sice velmi jemné a mělké, vůbec ne do krve, jenom e to dělo úplně mimoděk. U modelkudly e mi to nestane.
Raději se nechám skalpelem operovat. Modelařit budu knejpem, modelkudlou, modelářským nožem.
Dost možná je to mýma rukama. :)
Jdou použít kleštičky na nehty. Dokonce jsem v dobách dávno minulých viděl, že někdo měl starý obal od CD s uřízlým rohem, tam šoupnul žeton a vykukující roh pak kleštičkama na nůžky ustřihnul. Ideální na žetonový válečný hry s hromadou žetonů.
Pak bych doporučil skalpel, ideálně s výměnnejma čepelema. Už léta ho bez nejmenších potíží používám na modelařinu a i dřevo jako já s ním krásně vyřízne třeba kruhový obtisk. O čemž jsem si si třeba s klasickým ulamovacím řezáčkem mohl nechat jen zdát.
@peca víš, že modelářský nůž a knejp jsou dvě rozdíůné věci, že jo?
Vím, ale je to rozhodně podobnější sobě navzájem, než skalpelu. Nebo teda alespoň kdysi knejp říkal vedoucí modelářského kroužku něčemu, co se vzhledem hodně podobalo dnešnímu modelářskému noži s výměnnými čepelemi, jenom ta čepel byla pevně vsazena do dřevěné rukojeti, případně ro vypadalo, jako kus naostřeného železného plocháče.
knejp
modelkudla
a tady skalpely (@foxthetox máš pravdu, že ta “11” vypadá použitelně), já měl tehdá něco jako “10”, spíše ještě trochu delší (holt mi v lékárně nedali na výběr, neměl jsem zkušenost): https://medicinske-nastroje.cz/skalpely-227
@peca já myslím, že se bavíte o tomtéž, jen tomu každý říkáte jinak. 🙂 To čemu říkáš “modelkudla” (modelářský nůž), se jinde běžně prodává jako (tužkový) skalpel.
A k původnímu dotazu od @Mathyas - za mě velmi jemný smirkový papír a pak zatřít nějakým disperzním PVA lepidlem (např. Herkules) naředěným vodou.
@Sady neříkáme, podle mě jsme se shodli. Jenom mě práce se skalpelem nešla dobře. Skalpel je chirurgický nástroj. Bohužel to někdo motá (smutné v těch e-shopech) a pak z toho vznikají takovéto zbytečné diskuse. :)
@Mathyas hele, ty žetony, to je jako “normální” deskovka, nebo wargame (ASL třeba). Wargamy mají tipicky čtvereček a otřep na rozích. Existují na to speciál kleště (drahé). Potom se na to dá udělat přípravek z krabičky na CD/DVD a použít kleštičky na nehty.
Ostatní hry, pokud mají žetony kulaté, tak kleštičky na nehty asi taky, ale od oka. Rovné žetony s otřepem na straně asi tím modelářským nožem.
Já ty žetony nechávám jak jsou. Otřep vadí ve hře jenom u wargame, kde se žetony stohují či pokládají těsně vedle sebe.
Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Drinking Viking SK
Akt. cena: 220 Kč
Končí za: 21 hodin