alternativa k figurmam - Standees z plastu

Ahoj 

vedel by někdo jak se jmenuje technologie ? Zda ji děla někdo na ZH ? Nebo tip na copycentrum ?

Které by vědělo vyrobit standees kde je obrázek zálity v plastu a následně vyřezany podle okraju obrázku. ukazoval to někdy dávno @alladjex v joucastu a podobě “figurky jsou i v chystaném Marvel age of heroes 

12.12.2022 00:59:02 | Upraveno autorem (porovnej)

nikdo nevi ? 

14.12.2022 18:20:38

Já k tomu vím jen to, že jsou to akrylátové standees (acrylic standees), tak jsem původně doufal, že zareaguje někdo, kdo toho ví o fous víc. Ale třeba ti aspoň tohle pomůže.

V češtině je teda problém, že pod tímhle termínem najdeš i ty samotné stojánky pro kartonové standees.

14.12.2022 22:40:27 | Upraveno autorem (porovnej)

@paladin91  zde jsem našel výrobce dle zadaných požadavků

https://www.redprinting.sg/shop/item/view/acrylic-standees

Ala vypadá to na akrylový podklad ve tvaru standees se samolepkou :-D

Víc jsem to nezkoumal…

14.12.2022 23:40:47 | Upraveno autorem (porovnej)

U nás ten materiál najdeš pod názvem plexisklo. Koupit se to dá, ale nevím jestli to někdo zpracovává, jak píšeš.

Zkusil bych nějaké firmy, co pracují s plexisklem a vyrábějí reklamní předměty.

15.12.2022 10:32:51

Do nějaké míry ti stačí nařezat plexi (i na zakázku) a pak průhledná samolepící fólie pro tisk a následně to nalepit (asi by byla taky někde varianta natisknout a vyřezat). 

Kdysi jsem si dělal Mythic Battles 
Mythic Battles | Image | BoardGameGeek

22.5.2024 21:09:55

Možná by to šlo spravit zalitím papírku do epoxidové živice… Hodně se využívá třeba na tvorbu různých dioramat, scének, nebo třeba i výroba stolů - na youtube jsou tisícky videí, bohužel nemám nikoho v okolí, ani nikoho neznám, kdo by se tím zabýval a uměl poradit :(

Myslím, že se tak vyrábějí dokonce nějaké žetony/knoflíky nebo odznáčky…

* * * * *
Board games klub, Trenčín

23.5.2024 08:42:56

Dalo by se i vytisknout na 3D tiskárně. Klasika jednobarevné nebo s MMU klidně barevné viz např. https://www.printables.com/cs/model/867166-naruto

Ale viděl jsem i barevnější.

28.5.2024 15:43:47

Jestli má jít o ploché figurky na stojánku, alternativa je přímý potisk 1 mm plexi a následný tvarový ořez laserem. Tisk však musí být na stroji, který umí i potisk bílou barvou. Bez bílé je tisk na čiré plexi nevýrazný.  

Má-li být povrch ještě upraven jako “čočka”, obvykle se to řeší zalitím epoxidovou pryskyřicí.

Všechno toto dělají firmy spojené s reklamní činností, 

ale jako kusová výroba je to dost nákladné řešení. V případě oboustranného potisku je to pro tiskárnu dost výzva. 

16.8.2024 10:07:07

Proč by měl být oboustranný potisk výzvou… nechápu. V oboru pracuji skoro třicet let…

www.meepleoholi.cz - server o deskových hrách. Více dojmů, méně popisů a novinek.

27.8.2024 22:48:10

@Golom  Oboustranný tisk na plast, PET, nebo plexi je v pohodě. Opravdu záleží na zkušenosti obsluhy a pečlivosti při přípravě. Ano, software si při tisku dokáže vytvořit značky pro soutisk a ořez, to je velká pomoc.

Za “výzvu” pokládám oboustranný tisk grafiky cca 10x10 mm, jak je to při deskových hrách obvyklé. A kdo je s mašinou sžitý, ví jak na to. Takže po třiceti letech praxe je to brnkačka :) Mně se s těmito malými věcmi daří tak 50/50. Fréza mi takové malé dílky obvykle vystřelí z formátu. Raději používáme laser do plexi a překližky. 

A soutisk na líc/rub obvykle děláme buď středěním grafiky do přesného formátu materiálu, nebo provrtáme soutiskový bod v líci do rubu a na něj středíme. 

Kdybys měl nějaké zkušenosti s výpalem laserem do kartonu, aby nebyl na grafice po řezu opal, dej vědět.

2.9.2024 08:40:31

Já dělám skoro celou dobu hlavně papírovou grafiku, tisky na jiné materiály (nějaký ten textil, polepy, plasty) spíš okrajově. Jen jsem si v mysli představoval, v čem by v rámci celého procesu mohl nastat problém. Zkušenosti si myslím že asi u těchto (pro mne) specifik budeš mít větší. Díky za vysvětlení v čem se ony problémy vyskytují…

A co se týká opalu… tam mám pocit, vzhledem k použité technologii, že se tomu nevyhneš. Pokud by to nebyl karton, ale jiné materiály - napadá mě nějaký ochranný nátěr nebo polep - který se po řezu odstraní. Další možnosti jsou podle selského rozumu nižší výkon laseru a více průchodů, vyšší rychlost a možná i pohlídání si odvodu kouře a spalin - mohlo by to mít asi taky vliv. Ale vařím z vody… až budu mít trochu času mrknu po těch internetech - taky by mě to zajímalo.

www.meepleoholi.cz - server o deskových hrách. Více dojmů, méně popisů a novinek.

3.9.2024 23:06:57 | Upraveno autorem (porovnej)

@Golom  Lícování materiálu pro tisk je super, když máš hezky uřezaný formát do úhlu a vyladěnou mašinu. Protože při tisku nevidíš na druhou stranu, musí se člověk spolehnout na soutiskové značky a středění na formát. Při formátu 1000 x 1000 mm to stisknout na milimetr se zvýšeným úsilím jde, ale je to vždycky překvápko. Do aspoň tří soutiskových značek jsem vrtal 0,5 mm dírky vrtákem, abych soutisk mohl na zadní straně aspoň trochu nastavit. 
No a když se to povede pěkně stisknout, musel jsem zase správně nastavit ořezovou cestu nože/frézy. Když nezáleží na milimetru, řeže se hned. Jestli chytáš milimetry, tak jsme jeli nejdřív řezat do soutiskových značek a pak do tisku.

Teď už jsou mašiny na ořez s optikou, kde si to najde značky samo a ty si to jen zkontroluješ. My jsme měli jen takovou starou vranu :/ Dělala si co chtěla.

--------- Není to technické okénko. Jen info do diskuze, že vytisknout  malé panáčky s oboustrannou grafikou a ořezem někdy není sranda a i když máš dobrou mašinu na tisk i ořez, stejně je to v kusovkách prodělečné jak na čas, tak na materiál. To ti musí udělat kámoš po šichtě jako melouch, protože když bych to zadal do reklamky, tak bych se nedoplatil už jen za přípravu dat :D 

 

-- Sháním rozšíření All Star pro hru Wolfenstein. --

9.9.2024 14:36:40

Charitativní aukce

Válka o prsten: desková hra  - dobročinná aukce
Válka o prsten: desková hra - dobročinná aukce
Akt. cena: 5000
Končí za: 3 dny

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Predam Civilizaciu CZ
Predam Civilizaciu CZ
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas