Celní řîzení

Ahoj,

před cca 2 roky jsem začal s kickstarterem. Dnes mi má dojit 1. hra. Je EU friendly, shipping a taxes jsem platil, proto me překvapilo ze mám doplácet celní řízení. Kdyby zo bylo jen teď, tak Ok, ale mám objednaných více her a bojím se ze to bude všude. Mel jsem za to, ze ty nehorázné peníze za shipping a taxes(nekde i VAT), platím jen jednou a nemusím řešit doplatky. Má někdo zkušenosti? Neposila sw v těchto pripadech ofocena uctenka?

diky moc.

Jeff

26.11.2021 08:03:52

Upadly by mi ruce všechno vypsat tak jen v kostce. To že skončí výjimka na DPH se vědělo roky, ještě se odkládala účinnost. Z ohlasů na netu je zřejmé, že je v tom neskutečný bordel a ten přechod nebyl pořádně připraven (překvapivě). Situace, kdy je vše řádně uhrazeno, vypapírováno a přitom po Tobě někdo může chtít znova DPH/clo, příp. pošta výpalné za zastupování v celním řízení, k čemuž s jí nikdy plnou moc neudělil, nejsou nikterak neobvyklé. Vpodstatě už půl roku neberu nic z aliexpressu apod a čekám až se to usadí. Doporučil bych se obrátit na autory, asi nebudeš sám. Reálně může být u každé kampaně jiný postup podle toho jak to vypapírovali, jak a odkud to poslali, kdo to doručuje apod., co jsem pochopil jde to udělat několika způsoby.

Už jsem delší dobu na nic nenarazil, ale v momentě kdy kdokoliv při KS kampani není schopen obratem bez vytáček sdělit jak to bude s DPH a clem tak od toho dávám ruce pryč - zpravidla prvotiny společností o 5 lidech (zjistíme to, nějak se to vyřeší a podobné bláboly). Obecně bych se měl na pozoru před late pledge, kde to mohou posílat bůhví odkud.

26.11.2021 08:17:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Asi jedině zaplatit a poslat jim účet, mimochodem co to bylo? Normálně by se to stát samozřejmě nemělo, ale jak píše czechImenhotep, je v tom prostě bordel..

26.11.2021 10:49:09

To někdo někde udělal chybu. O jakou kampaň se jedná? Určitě napiš tvůrcům. Teď na podzim dorazilo plno her a nezaznamenal jsem, že by tu někdo řešil celní řízení. A všechno bylo vyrobeno mimo EU, takže celním řízením to projít muselo - zajišťuje to firma, co se stará o dodání, vybírá se to často přímo v přístavu.

26.11.2021 10:52:01

Teď mi z Francie dorazil KS It's a Wonderful Kingdom a bylo vše v pořádku, jakože to by mi už museli dát vědět, ne? Shipping do ČR byl za 15 éček.

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

26.11.2021 13:16:32

Tiny epic dungeons. Přímo jsem to nebecknul, poslali mi link a nahazel jsem to. Potom jsem jim ještě psal znovu mi to otevřeli a neco jsem přidal. Po cca 14 dnech mi přišla informace ze to zabalili a poslali (což me překvapila rychlost) v celnici to bylo tyden a pak mi poslali fakturu. Co me překvapilo, ze jsem musel doplnit info o zboží, přitom v pledge manažeru vše radhd napsáno bylo. Taky me udivilo ze cenu napsali jako 10 usd (což asi udělali kvůli clu?). 

Dekuji všem za rady. Takže mám to normálně zaplatit a poslat jim fakturu? Rad bych aspoň věděl přesně co mi došlo. Já práve přemýšlel jestli tam nezavolat ze na to neměli právo atd. bohuzel si nejsem jistý jestli jsem jim nedal pravo me zastoupit, avšak i tak by to měli jen převzít ne?

Jeff

27.11.2021 09:32:08

Řekl bych, že v tomhle případě asi záleží i na tom kdy si si to objednal. Bývá to tak (nebo aspoň mám takové zkušenosti), že pokud nepotvrdíš co chceš v PM do určitého data pak většinou odesílají tyhle zásilky z oblasti kde mají sklad a v tom případě už to EU friendly být nemusí.

Několikrát sem na zahraničních fórech viděl, že lidi vývojářům posílaly e-mail jestli by nebylo možné se do kampaně přidat po uzavření PM nebo nestihly včas potvrdit věci v PM a pak se jim posílaly věci z USA a tudíž museli ještě platit clo. Bývá to z toho důvodu, že do distribučních center které v EU mají často posílají jen tolik krabic kolik bylo v určitou chvíli objednáno.

Neříkám, že je to tvůj případ, ale ta možnost tu může být když říkáš, že si to nebackoval přímo na KS

27.11.2021 10:26:18

@Jeff To co píše kubijito jsem zachytil také. Velmi často je to bohužel tak, že autoři mají sice huby pro rozeslání po celém světě, ale cokoliv navíc posílají výlučně z USA hubu, v Evropě nemají vůbec žádnou rezervu. Už jsem zažil v minulosti 2 dopisování na toto téma, kdy trvalo x emailu, než jsem z nich dostal, že to půjde z USA za úplně jiné peníze. Vždy mělo společný jmenovatel - bylo jim to úplně šumák, jestli za to dám o pár desítek dolarů navíc (ze kterých oni nic neměli), resp. to ani nevěděli a nechtělo se jim tím zabývat.

S tou plnou mocí si počti na netu, pokud si jim dal někdy plnou moc v minulosti a neodvolal ji… Co jsem se dočetl tak na některých věcech trvají i když ví, že na to nemají nárok. Začal bych tím, že bych napsal autorům, že mi doměřili tohle, odkud to šlo, jestli to platili a pokud ne, z jakého důvodu Tě neupozornili, že něco budeš doplácet.

27.11.2021 14:13:35

@Jonash Pokud hru už máš v rukou, tak určitě žádné clo/VAT/DPH doplácet nebudeš muset - to by ti přišlo info předtím, než se k tobě hra dostane, že ji zadrželi na celnici. A navíc píšeš, že to přišlo z Francie, což je EU, tak by to mělo být v pohodě.

27.11.2021 14:34:59

Díky moc za odpovědi. Tak už jsem to zjistil. za 1. Mají napsáno: 

some regions do require that taxes are remitted based on both the product cost and shipping cost, so keep that in mind as you plan for these costs. -nebyl by můj případ jako evropy, 

ale mnohem podstatnejsi je toto:

*Items added in CrowdOx after the project, that are NOT Tiny Epic Dungeons related, will be shipped from the US and all taxes and VAT for receiving the product will be the backer's responsibility.*

Což je můj případ, opravdu mi to posílali z USA, takže záhada vyřešena. Celou dobu to meli napsáno na stránce KS, bohuzel jako nováčekovi na KS mi to nedošlo.

Jeff

27.11.2021 20:08:11

@Duirin To asi plati pro Postu, ale ne obecne. U posledni zasilky Fedexem z USA mi vyuctovani DPH prislo asi az za 14 dnu po doruceni a posilal jsem jim to na ucet.

27.11.2021 22:08:57

Myslím, že jsi ještě dopadl dobře, když jsi zjistil, že vlastně je to tvoje přehlédnutí. Já našel v krabici zmrvenou figurku, tak jsem naivně u firmy v USA zadal reklamační ticket. Odepsali, že s tím zkusí něco udělat. Pak nechali z Číny poslat novou figurku. A teď po mě Česká pošta chce 400 Kč za celní řízení a DPH z poštovného (dopočetli si cenu) a zboží (v hodnotě 3 usd) :D

28.11.2021 05:31:58

Pokud je projekt prezentovaný jako EU friendly, tak by clení nemělo být problém?

29.11.2021 17:53:18

@Xaltotun mam za to, ze pokud je to neco s reklamaci, tak by se na to VAT nemel uplne vztahovat, ale tady predpokladam, ze to soudruzi z Ciny uplne nepodchytili v papirech :/ Btw. dopocitana doprava muze byt jeste vetsi zlo, specialne  u “free shipping” to z Ciny muzou byt u nekterych jinych dopravcu tabulkove tisice :) 

29.11.2021 18:08:12

@WillBlack To je právě ta sranda. Já psal CMONům, podle odpovědí reagovali z USA z Georgie. No a nechali mi to poslat z Číny. A protože to byla reklamace, tak naflákli poštovné 0, takže pošta počítala DPH z cca 50 dolarů + 3 dolary zboží, protože chtěla zabránit podvodu :D No … nikdy bych nečekal, že v takhle ochranářské sociální části světa mě budou trestat za to, že jsem něco reklamoval :D

1.12.2021 18:33:36

@Xaltotun Udělali chybu v papírech - dá se uvést, že se jedná o výměnu zboží/reklamaci a na to se pak clo a náklady na celní řízení nevztahují.

1.12.2021 22:36:55

@UmmA Je to možné. Ale vzhledem k tomu, že mi pošta jako položku předvyplnila “Boadgame replacement”, tak s moji znalostí angličtiny jsem si to přeložil jako "náhrada do deskové hry". Nevim, možná to ve skutečnosti znamená “pozor podvod”. :D Ale předpokládám, že číňani tak nějak odflákli papírování. Bohužel vím o té zásilce dost málo, takže asi budu muset zaplatit 400 za reklamaci no.

2.12.2021 20:13:31

Mě dnes došla z Německa sms, že mám ve skladu na celnici nějaký balík a musím doplatit 50,- Je to poslané přes IPS, ale nemůžu zjistit kdo je odesíltel a nejde mi ani ten poplatek zaplatit, furt to hází error v nomentě, kdy mám doplnit adresu a zaplatit poplatek. Nejhorší je, že netuším co to je. Všechny KS s Backerkit věci čekám až na jaře 22.

6.12.2021 21:08:21
Offcanvas