Vzhůru za slávou a bohatstvím!

Autor: Azz | 11.9.2024 | 2

Nabruste meče! Vyleštěte hůlky! Ne ty jídelní… Kouzelné! Je čas vyrazit na další výpravu za dobrodružstvím, slávou a bohatstvím. Který z hrdinů zažije to největší dobrodružství a stane se tak nejslavnějším ze všech?

Stezky slávy představují jednodušší rodinnou hru ekonomického typu na motivy hrdinských dobrodružství ve fantasy světě, která proti sobě staví až 5 hráčů. Ti sestavují své z dílků mapy dobrodružství s cílem získat co nejvíce bodů slávy.

Privátní: Titulka.png
Titulní strana krabice (foto: REXhry)

 

S čím se vydáte na dobrodružství, aneb co je v krabici

Stezky slávy jsou takovým klasickým jednodušším eurem. Podle toho vypadá i obsah krabice. Hromady žetonů zdrojů, destičky dobrodružství, centrální deska pro umístění destiček mapy a pár karet pro každého hráče. Grafika je příjemná fantasy, laděná do rodinného stylu, takže obrázky jsou spíše roztomilé.

V krabici je umístěn i základní insert s místy pro karty, destičky a jednotlivé typy žetonů surovin. Takovýto insert nesnese skladování ve vertikální poloze, tudíž ačkoliv jsem vše na začátku roztřídil, tak se mi vše při skladování smíchalo. Tudíž jsme nakonec vytvořili jednu velkou kupu žetonů a každý si v ní najde, co potřebuje. Normálně to tak nedělám a vše poctivě pytlíkuju, ale v tomto případě mi to nevadí. Pochopitelně, pokud nebudete mít krabici ve vertikální poloze, tak vás tento problém mine. Jinak by tomu mohlo pomoci nějaké víko.

Pravidla jsou napsána jasně, opatřena různými příklady a dobře se mi četla. Vzhledem k jednoduchosti hry je máte přečtena za chvilku a můžete se směle pustit na výpravu za slávou.

Privátní: Přípravená hra.jpg
Připravená hra pro 2 hráče

 

Hurá na výpravu, aneb jak se hra hraje

Principiálně není na hře opravdu nic složitého. Na začátku si každý hráč vybere jednu z destiček postav hrdinů a vyloží ji před sebe. Ta mu přináší do začátku několik žetonů zdrojů, každá jiné. K tomu dostane balíček karet s čísly. 

Privátní: Hrdinové.jpg
Hrdinové s různým počátečním jměním

Do středu stolu se vyloží deska nabídky, na kterou se vykládají destičky mapy a připraví se zásoba destiček podle počtu hráčů, rozdělená na 3 epochy. 

Herní kolo se skládá ze tří fází:

  1. V první fázi si hráči volí další dílek, který přiloží do svého dobrodružství. Funguje to tak, že skrytě zvolí jednu z očíslovaných karet, která značí, jaký dílek na desce nabídky chtějí získat. Následně všichni naráz ukáží své karty. Pokud není shoda, hráči si vezmou vybraný dílek do ruky. Při shodě si nejprve rozeberou dílky hráči, kteří nejsou ve shodě a následně si v pořadí od začínajícího hráče mohou vybrat libovolný dílek ti, kteří volili stejné číslo jako některý z protihráčů. Na závěr této fáze se posune o jednu pozici žeton začínajícího hráče.
  2. V druhé fázi hráči získané dílky umísťují. Nejprve musí zaplatit pořizovací cenu a následně dílek umístí tak, aby navazoval na některý již umístěný dílek. Suroviny pro umístění dílku jsou ve hře dvojího typu. Buď spotřební, které se odhodí (peníze a lektvary), nebo takové, které jen musíte mít, abyste mohli dílek umístit (štíty a diamanty). Některé dílky přináší okamžitou odměnu, jiné body na konci hry. Pokud by hráč nechtěl umístit dílek, nebo neměl na zaplacení, destičku odhodí a dostane jedn lektvar a jeden peníz. Důležité jsou také spojnice mezi jednotlivými dílky. Ty mohou přinést při správném propojení další suroviny ale i vítězné body, nebo také klíč k pokladu. Pokud hráč získá klíč, může otevřít truhlu, kterou má na některém ze svých již vyložených dílků. Z pokladu opět může získat suroviny, nebo body.
  3. Ve třetí fázi už následuje jen úklid v podobě odhození všech nenakoupených dílků krom toho posledního, který se posune na 1. pozici (ve hře více hráčů zbude dílků více). Následně se doplní dílky nové a vše může začít na novo.

Hra končí po odehrání 10 kol, kdy se sečtou body a určí vítěz.

Privátní: Rozehraná mapa.jpg
Rozehraná mapa jednoho hráče

 

A jaká je tedy cesta po Stezkách slávy?

Z popisu výše je asi celkem jasné, že Stezky slávy nejsou nijak složitou hrou, co se mechanik týče. Vesměs hra velice rychle odsýpá a například ve 3 hráčích jsme se pohybovali po pár zahráních kolem 20–25 minut na hru. Skoro by se tak dalo říct, že pro zkušenější hráče už je to celkem na úrovni filleru. 

Nicméně se nenechte zmást rychlostí hry. Ačkoliv rozhodování a taktik není ve hře nekonečná plejáda, rozhodně se nejedná o jednoduchou záležitost. Hráči musí vhodně vyhodnocovat, jaký dílek se jim nejlépe hodí z pohledu ceny, případného přínosu surovin a zisku bodů okamžitých nebo na konci hry; zároveň zvažují, kam ho co nejefektivněji umístit. A nedej bože, že vám někdo ten dílek vyfoukne, to pak všechno zvažujete znova s ohledem na výběr v nabídce. 

Rozhodování tedy není ani úplně málo, ale výhodou je, že je relativně rychlé.

Stezky slávy mají docela krátkou učící křivku, takže zatímco v první hře se hráči tak nějak rozkoukají a zjistí, jaké dílky vlastně ve hře jsou, tak od zhruba třetí hry bych řekl, že je hra opravdu svižná a hráči tak nějak tuší, co jak by mohli chtít hrát a jaké dílky by k tomu potřebovali získat. 

Díky náhodnému pořadí dílků v jednotlivých epochách je hra pokaždé trochu jiná a poměrně variabilní. 

V krabici najdete ještě minirozšíření dílků výprav. Ty přinášejí další možnost taktizovat, protože si hráč na začátku vybere jeden z dílků, který může kdykoliv přiložit společně se standardním. Přináší to tak pěkný prvek, kdy hráč musí dobře zvolit, kdy tento dílek použije a taky na něj musí mít potřebné suroviny. Je to malé rozšíření, ale přidává pěknou složku.

Privátní: Dílky rozšíření.jpg
Dílky rozšíření přináší pěkné efekty

Co bych řekl, že je na hře vlastně trochu matoucí je její název a oficiální popis. Ve zkratce, ačkoliv krabice vypadá zajímavě tématicky, je to prostě euro. Že bych ze hry měl pocit výpravy na dobrodružství a hledání slávy a bohatství, to tedy říct nemůžu. Prostě tak nějak sestavujete mapu okolo své počáteční destičky, na které je tedy vyobrazený hrdina, ale ten už pak nic nedělá. Pokud by téma bylo sestavování města, zahrady, hromady kamení, tak sice budou jiné obrázky, ale pocit bude dost podobný. Nečekejte tedy asi žádnou moc atmosféru dobrodružství. Nebo jsme možná jenom suchaři a nedovedeme se do toho správně vložit 😃

Privátní: Kupka žetonů.jpg
Vše na jedné hromadě (nic pro OCD)

 

Podívejme se na to tedy v bodech:

  • Velmi svižné a příjemné rodinné euro
  • Přes jednoduchý princip nabízí příjemnou úroveň rozhodování a strategie
  • Rychle se naučíte
  • Hezky ilustrovaná hra
  • Je to spíše filler na půl hodinky než větší hra
  • Ačkoliv se hra ilustracemi snaží, tak téma výpravy za slávou na mne tedy nedýchlo ani z nakreslené dračí tlamy 😃

Stezky slávy jsou hezká, rychlá hra na body, která rozhodně neurazí. Nečekejte zavařovač mozků, ale jako příjemná rodinná hra nebo jednodušší filler mezi partiemi složitějších her poslouží velice dobře. Za hodinu stihnete v menším počtu hráčů klidně i dvě partie.

Asi jediné, co můžu hře vytknout, je, že na mě nepřenesla ani v nejmenším pocit výpravy za dobrodružstvím, ale to se dá euru odpustit. Hledáte nějakou rychlou hru, něco na nedělní rodinné odpoledne s trochu většími dětmi, nebo chcete uvést někoho z kamarádů do světa deskovek a začít něčím jednodušším? Stezky slávy bych v takových případech určitě doporučil.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Charitativní aukce

Válka o prsten: Páni Středozemě - dobročinná aukce
Válka o prsten: Páni Středozemě - dobročinná aukce
Akt. cena: 1350
Končí za: 5 dnů

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Zaklinac Stary Svet: KS balíček dobrodružství
Zaklinac Stary Svet: KS balíček dobrodružství
Akt. cena: 1599 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas