Sázka na piráta. Napětí při svižné štychovce.

Autor: martinsun | 18.9.2024 | 3

Pirátská vlajka po stožáru stoupá.
Stihne se ukrýt zoufalá posádka?

Z vln však tklivý hlas se line
a pirát místo pokladu v hlubinách
u mořských pannen spočine.

Ve hře Skull King: Král lebek se hráči snaží získat co nejvíce bodů za to, že dokáží odhadnout, kolik štychů seberou v daném kole. Hra se hraje na deset kol a v základní hře se začíná s jednou kartou na ruce, a v posledním kole se jich odehraje 10. Pokud se hráč trefí, boduje a k základním bodům za štychy si započítává i body za některé speciální karty. Body se sčítají průběžně a na konci hry zvítězí ten, který jich má nejvíc.

Privátní: Skull King - Krabička.jpg
Vítejte!

 

Zásoby do podpalubí – Příprava

Rozdání karet: Každý hráč dostane sadu karet, mezi nimiž nalezente piráty, barevné karty (černé, modré, žluté) a speciální karty (Král lebek, Únik, Tygřice).
Počet karet: V prvním kole každý hráč dostane 1 kartu, ve druhém kole 2 karty, ve třetím kole 3 karty, atd., až do desátého kola.

Privátní: Skull King - 4 barvy.jpg
4 barvy ve hře

 

Vyplouváme – Průběh hry

  1. Sázky na počet štychů: Na začátku každého kola hráči tajně sází, kolik štychů získají.
  2. Hraní karet: Hráči střídavě hrají karty do středu stolu. Hráč, který zahraje kartu s nejvyšší hodnotou, bere štych, pokud není přebit speciální kartou nebo trumfem.

Speciální karty:

  • Král lebek: Přebíjí všechny ostatní karty, včetně pirátů.
  • Pirát: Přebíjí všechny barevné karty, ale ne Krále lebek.
  • Únik: Prohrává štych.
  • Tygřice: Může být hrána buď jako pirát, nebo jako Únik.

Bodování:

  • Správný odhad: Pokud hráč správně odhadne jím získaný počet štychů, získává 20 bodů za každý správný štych.
  • Špatný odhad: Pokud hráč špatně odhadne jím získaný počet štychů, ztrácí 10 bodů za každý rozdíl mezi odhadem a skutečným počtem štychů.
  • Bonusové body: Další body lze získat za speciální situace, kdy seberete nejvyšší karty v dané barvě nebo třeba zajmete Krále lebek.
Privátní: Skull King - Král lebek a mořské panny.jpg
Speciální karty

 

Poklad objeven – Konec hry

Po posledním kole se body za jednotlivá kola sečtou a hráč s nejvyšším počtem bodů se stává vítězem.

 

Dřevěná truhla – Komponenty

Ve hře naleznete karty a bloček na zapisování bodů. Karty jsou z pevného papíru a jejich ruby jsou černé. Říkal jsem si, jestli se ta černá při hraní trochu neošoupe, ale zatím drží.

Bloček plní svůj účel, a protože je oboustranný, dokážete do něj zaznamenat vážně dost herních partií. Krabička je malá a snadno ji vezmete s sebou kamkoliv na cesty nebo třeba do hospody.

Privátní: Skull King - Počítadlo skóre.jpg
Bloček pro zápis skóre

 

 

Pirátská vlajka – Grafika

Na první pohled poznáte, že jste v pirátském světě. Papoušek, poklad ani jednotliví piráti vás nenechají na pochybách. Vše je velmi pěkně nakresleno a vizuál se líbil všem, kterým jsem hru ukazoval.

 

Ticho před bouří – Atmosféra

Atmosféru hry si vychutnáte až po chvíli. Na začátku budete hledat na lama kartách, co dělají jednotlivé karty. Ale po chvíli vám to vše přejde do krve. Pak je jasné, že pirát bere vše, nebo že mořská panna očaruje Krále lebek. Napětí pirátských bitev umocňuje tip na začátku – stejně jako před vypuknutím bitvy si ani zde nemůžete být jisti, kolik pokladů uloupíte. Je to prostě hop, anebo trop. Když se ale trefíte, stojí to za to a skvěle to vynahradí kola, kdy jste byli prostě vedle. Téma mohlo být jakékoliv, ale piráti sem sedí skvěle.

Privátní: Skull King - Ruby karet.jpg
Pirátský svět

 

 

Jak nejlépe napnout plachty? – Pravidla

Pravidla jsou napsána jednoduše a srozumitelně a dobře se v nich zorientujete. Ze začátku budou nezbytnou součástí vašich partií lama karty, na nichž si ujasníte efekty jednotlivých karet a jejich vzájemnou interakci. Co jsme se museli naučit, je, jak zapisovat skóre do připraveného bločku. Tady moc intuice na první dobrou nehledejte. Časem dospějete do bodu, kdy bude zapisovateli jasné, jak zapisovat body a sázky v jednotlivých kolech, ale na začátku na to vážně potřebujete významnou pomoc pravidel.

Privátní: Skull King - Pravidla.jpg
Pravidla stručně a přehledně v této málé knížečce

 

Velká nebo malá posádka? – Počet hráčů

Hra je odehraná velmi rychle i ve větším počtu hráčů. Jediné zdržení je v tom, než si hráči dobře prohlédnou své karty a určí své sázky. Zde jsme se občas zasekli, pokud někdo moc počítal a odhadoval, kolik štychů vyhraje. Ale to vždy spravilo drobné pirátské popíchnutí do žeber a sázky byly rázem na stole.

Ve větším počtu hráčů počítejte s tím, že trefit se do počtu štychů, které seberete, je už vážně kumšt anebo pořádná náhoda. O to větší radost je, když se to povede a vy získáte vytoužené body.

 

Klidná hladina nebo divoká bouře? – Jak se nám to hrálo?

Štychy a základní princip

Na začátku hry se ujistěte, že hráči znají základní pravidla pro štychové hry. Ideální je, pokud mají spoluhráči zkušenosti z mariáše. Znalosti nám ušetřily značné množství vysvětlováníí. S nováčky v tomto světě se nám vyplatilo odehrát první zkušební kolo s více kartami, aby pochopili princip, a pak už šlo všechno daleko snadněji.

Privátní: Skull King - Piráti.jpg
Pirátská banda

 

Tip = risk

Neuvěřitelně silným prvkem ve hře je tipování, kolik štychů vezmete. Nevěřili jsme, jaké napětí to umí vytvořit. Čekáte, jestli si poslední štych v daném kole vezmete, nebo vám jej sebere soupeř. A pokud je štěstí a karta na vaší straně a vy máte přesný počet štychů, které jste na začátku odhadli, dostaví se neskutečná radost a pocit zadostiučinění. Obzvlášť pokud několik předchozích kol vyšlo naprázdno a body jste jen odmazávali. Radost a zklamání patří ke každému kolu této hry a je to jeden z hlavních prvků, který nás na této hře neuvěřitelně baví.

Privátní: Skull King - Lama karty.jpg
Na začátku hry nutnost!

 

Pocity a obrazy

Při hraní jsem si vzpomněl na štychovku Liška podšitá, kde jsou také různé efekty na kartách a vy vyčkáváte na správný okamžik, kdy zahrát vybranou kartu, aby měla co nejsilnější efekt. U Skull Kinga vyčkáváte na správný okamžik, kdy jako první zahrát piráta a tím přebít všechny číslované karty, ale zase se nenechat polapit právě Králem lebek. Nejednou se nám stalo, že jsme tu správnou příležitost promeškali a v dalších tazích už jsme hráli poslední, a pirát propadl vniveč.
 
Pocitově jsem se dostal k Odyssee: Výpravě k deváté planetě, i když hry mají kromě štychů velmi málo společného, neubránil jsem se dojmu podobnosti. A to hlavně v napětí, kdy doufáte, že protivníci udělají přesně to, co jste si v hlavě naplánovali. A následně máte báječný pocit, že to tak taky dopadlo.

Privátní: Skull King - Lama karty - Pokročilá pravidla .jpg
Chcete využít vlastností pirátů? Směle do toho!

 

Uber trochu tlaku

Ve hře je modul, který můžete do hry implementovat, pokud chcete zmírnit tvrdost sázek. Umožňuje se o jeden štych netrefit, a i tak získat body. Tuto variantu doporučuji hráčům, kteří hůře snášejí prohru. Častější zisk bodů dává aspoň nějaké zadostiučinění. Na druhou stranu připravuje o velkou radost, když se vám podaří mistrovský tah a vy masivně zabodujete a utečete ostatním hráčům.

Privátní: Skull King - Moby Dick a Kraken.jpg
Pokročilá varianta hry přináší do hry další karty

 

Test dvou let

Myslím si, že za dva roky tu hra s námi bude. Jedná se o hru, kterou můžete s klidným srdcem vytáhnout po dohrané partii nějaké větší hry nebo vzít do hospody mezi kamarády - a určitě si s ní užijete spoustu legrace.

Privátní: Skull King - Krabička bok.jpg
Další partie se chystá.

 

 

Shrnutí hodnocení hry

Pokud hledáte rychlý filler, který dokáže zaujmout jak hráče, tak i lidi, kteří nejsou hrami moc políbení, našli jste tu správnou hru. Za relativně krátkou dobu umí vykouzlit neskutečné napětí. Zároveň je skóre po většinu hry vyrovnané, takže šanci na výhru mají všichni. Pro snadnější rozjezd je lepší, pokud hráči alespoň někdy hráli mariáš, ale není to podmínkou. Za mě jde o hru, která určitě zůstane v mé sbírce a bude mi dělat společnost na různých deskoherních, ale i nedeskoherních akcích.

  • Rychlá hra
  • Rychle vysvětlená pravidla – zejména s malou ukázkou kola
  • Napětí, které umocňuje celou hru
  • Neskutečná radost, když trefíte svou sázku 
  • Drobné moduly pro zmírnění tvrdosti hry
  • Naučit se psát skóre chvilku zabere
  • Ve více hráčích je nutné psát skóre na dva lístečky, a to vytváří trochu chaos
Privátní: Skull King - Sázky na štich.jpg
Račte si vsadit!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Charitativní aukce

Inovace - dobročinná aukce
Inovace - dobročinná aukce
Akt. cena: 1600
Končí za: 5 dnů

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Pán prstenů karetní hra Společenstvo prstenu
Pán prstenů karetní hra Společenstvo prstenu
Akt. cena: 1125 Kč
Končí za: 14 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas