Autor: Addam | 14.11.2020 | 0

 „Pane provozní, omlouvám se, že teď v době oběda obtěžuju, ale přišla skupinka hostů a sedla si k tomu stánku s hamburgery, který ještě nemáme otevřený.“ „Hmmm, tak je přesaďte do vedlejšího stánku s mexickou kuchyní. Právě jsme vytiskli nové reklamní letáky. Na nich uvidí quesadilly šťavnaté, v nadživotní velikosti, jen se zakousnout. Hosté budou určitě spokojeni. Hlavně je neberte do toho rohového bufetu s českou kuchyní, tam teď vaří hrozné blafy a vypadá to tam jak u snědeného krámu. Jo, a už se nám někdo přihlásil na to místo kuchaře?“ 

Ve hře Labužníci se hráči stávají provozovateli „food courtů“, do kterých postupně pořizují stánky s vybranými jídly, a po návštěvách hostů inkasují zisk – buď peníze, nebo kulinářský věhlas (hvězdy) - a nebo obojí. Na výběr je deset světových kuchyní, od italské po japonskou, a velkou radost udělá i ta česká.

Příprava hry:

Příprava hry je velice jednoduchá a nezabere více času než nakrájení cibule: hráči dostanou prázdnou hráčskou desku s vyznačenými pozicemi pro devět stánků. Nejdůležitější částí přípravy je následné vylosování pěti národních kuchyní, které budou v této hře k dispozici, a dvou kuchařů – specialistů, které můžou hráči získat pro své restaurace. Poté se určí začínající hráč a hra může začít.

Průběh hry:

Hra je velice svižná, tahy se střídají klasicky po směru hodinových ručiček a mají tři fáze.

  • V první fázi aktivní hráč hodí desetistěnnou kostkou, čímž určí pozici stánku, kterou host navštíví - to v případě, že na kostce padne hodnota mezi 1 a 9. Pokud padne 0, hráč může nastavit kostku na libovolné číslo. Host navštíví dle hodnoty na kostce stejné místo u všech hráčů, následně si tedy všichni hráči vyhodnotí zisk z této návštěvy. Zaplacením letáku je možné hosta nalákat do vedlejšího stánku. Tato fáze připomíná klasické Osadníky, kdy hod kostkou určí území, ze kterých území pak hráč posbírá suroviny.
  • Ve druhé fázi si aktivní hráč může pořídit stánek s jídlem. Ty jsou v pětimístné nabídce, která se postupně doplňuje, a ceny s každou další pozicí stoupají. Hráč tak často řeší dilema, jestli koupit levnější stánek, který se mu zas tak moc nehodí, nebo ten drahý, který se hodí lépe.
  • V poslední fázi svého tahu má aktivní hráč možnost najmout buď standardního kuchaře, nebo získat specialistu. Ti jsou ochotni nastoupit až po splnění svých podmínek, což může být například specializace hráče na daný typ kuchyně, nebo mít stánky rozmístěné do určitého tvaru. Kuchaři vždy zvyšují věhlas podniku a přidávají extra hvězdy.

Karty stánků obsahují na svých okrajích také částečné vyobrazení symbolu hvězdy, které je třeba s ostatními kartami stánků vhodně propojovat, aby výsledné rozmístění stánků přinášelo gurmánské zážitky, tedy hvězdy, navíc. Ve hře jde docela dost o vybalancování příjmu peněz a věhlasu, protože k zajištění vhodné skladby nabídky jídla a k najímání kuchařů jsou třeba peníze, ale k vítězství se počítají jen gurmánské hvězdičky.

Konec hry:

Hra odsýpá opravdu svižně a slibovaných 20–30 minut dle informace z krabice odpovídá realitě. Jakmile jeden z hráčů dosáhne určité míry věhlasu, která je pro 2–3 hráče 20 hvězd a pro 4–5 hráčů 30 hvězd, dohrají se tahy, aby jich v daný moment měli všichni hráči stejně, a ten, kdo má nejvíce hvězd, se stává vítězem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Offcanvas