Autor: Pizin | 20.8.2024 | 0

Země je zmítaná chaosem. Ekonomická situace se zhoršuje, politické napětí stoupá. Pracující třída čelí následkům rozkládajícího se sociálního systému, kapitalisté přicházejí o svůj zisk, střední třída se postupně vytrácí a stát se propadá do stále větších dluhů.Správný kurz dokáže v této nesnadné době nastavit pouze jediný člověk… Vy!

Postavíte se na stranu dělníků, po jejichž boku budete bojovat za sociální reformy, nebo podpoříte korporace a volný trh? Pomůžete státu udržet celý systém pohromadě, nebo se budete snažit prosazovat svou agendu bez ohledu na cenu, kterou za to vaše země zaplatí?

(Úvod z pravidel)

Hegemonie je asymetrickou, kartami řízenou deskovou hrou, v níž si hráči rozdělí role čtyř specifických skupin („frakcí“): pracující třídy, střední třídy, kapitalistické třídy, nebo samotného státu. Hra každého z nich je založená na odlišných principech a všichni se snaží naplňovat svou vlastní agendu. Hra je postavena na socio-ekonomickém modelu vzájemné interakce těchto čtyř skupin uvnitř fiktivního moderního státu.

Základem hry jsou firmy, které vlastní některé frakce. K jejich fungování je třeba, aby byly obsazeny požadovaným počtem figurky dělníků s určitou kvalifikací (tedy barvou figurky). Dělníci pracují za dohodnutou mzdu, a firmy pak produkují vlastníkovi různé zboží a služby ( potraviny, luxusní výrobky, zdraví, vzdělání nebo vliv). Toto zboží a služby lze prodat na zahraničním trhu nebo si ho mohou koupit ostatní frakce a proměnit je na výhody pro sebe. Hru také velmi ovlivňuje 7 politik, mezi které patří např. úroveň minimální mzdy, migrace, dostupnost vzdělání atd. Ty nabývají jedné ze tří hodnot A až C.

Herní frakce:

  • Pracující třída disponuje dělníky. Ti pracují výměnou za peníze, které používají k pokrytí svých základních potřeb: stravy, lékařské péče, vzdělání, a pokud možno také zábavy. Cílem této frakce je proto co nejširší pokrytí uvedených potřeb a zvyšování blahobytu svých dělníků.
  • Kapitalistická třída provozuje firmy. Do nich přicházejí pracovat dělníci produkující zboží a služby, které pak kapitalistická třída prodává za účelem zisku. Cílem této frakce je tedy maximalizace zisku.
  • Střední třída disponuje dělníky, kteří pracují v nejrůznějších firmách, kde generují příjem. Zároveň však dokáže provozovat vlastní menší firmy. Tato frakce musí dosáhnout ideální rovnováhy mezi produkcí, prodejem a spotřebou, aby pokryla potřeby svých dělníků a zvýšila jejich blahobyt.
  • Stát. A v neposlední řadě je součástí celého systému také stát, který usiluje o zvýšení své legitimity a ze všech sil se snaží udržet spokojenost jednotlivých tříd i jejich vzájemnou rovnováhu. Současně se také pokouší řešit nastalé společenské problémy.

Příprava hry (pro 4 hráče):

Na herní plán se umístí počáteční firmy státu, kapitalistické a střední třídy a nastaví se u nich mzdy na střední úroveň. Na plán se vyloží 1 karta vývozu a 1 karta obchodní dohody. Ukazatele politik se umístí na počáteční hodnoty. Do státní pokladny se umístí 120 peněz a pole veřejných služeb se umístí daný počet žetonů zdraví, žetonů vzdělání a kostiček vlivu. Ukazatel herního kola se umístí na pole s hodnotou „1“. Ukazatel daňového multiplikátoru se umístí na pole s hodnotou „5“. Ukazatel vítězných bodů každé společenské třídy se umístí na stupnici vítězných bodů na pole s hodnotou „0“. Do hlasovacího sáčku se umístí po 8 kostkách od každé barvy.

Hráči za jednotlivé frakce si vezmou odpovídající hráčskou desku. Na ni umístí počáteční peníze a případně žetony zboží a služeb. Dále si každý hráč vezme 3 ukazatele návrhu zákona ve své barvě a svůj žeton hlasování. Každý hráč si vezme balíček svých akčních karet a dobere si jich 7 do ruky. Hráči za střední a kapitalistickou třídu si vezmou balíček svých firem a vyloží před sebe 4 (resp. 3) firmy. Hráči za střední a pracující třídu naplní počáteční firmy požadovanými dělníky a dle karty migrace přidají své dělníky na pole nezaměstnaných dělníků. Tito hráči také umístí na své desky ukazatel počtu obyvatel a ukazatel blahobytu. Hráč za stát si umístí 3 ukazatele legitimity na druhé pole stupnice na své desce. Dále vyloží na herní plán 2 karty událostí a 1 kartu politické agendy.

Průběh hry:

Hegemonie se hraje na 5 kol a každé kolo se dělí na několik fází zahrnujících řadu specifických kroků. 

Každé kolo se skládá z těchto fází:

  1. Fáze přípravy: V této fázi dochází k „resetu“ herní plochy. Každý hráč si dobere 5 akčních karet a do hry přijdou noví dělníci. V 1. kole se tato fáze přeskakuje.
  2. Fáze akcí: V této fázi v daném pořadí každý z hráčů postupně odehraje 5 akčních karet. Každou kartou mohou zahrát pro akci na ni uvedenou, nebo mohou kartu odhodit a provést některou z hlavních akcí své frakce. K tomu může hráč ve svém tahu provést jednu volnou akci. 

Každá frakce má k dispozici jinou sadu hlavních a volných akcí. Ty budou popsány dále.

  1. Fáze produkce: Tato fáze probíhá v opačném pořadí než fáze akcí. V této fázi nejdříve firmy zaplatí mzdy svým dělníkům a vyprodukují vlastníkovi uvedený počet zboží nebo služeb. Poté pracující a střední třídy musí spotřebovat potraviny v počtu svých obyvatel. Pokud je nemají, musí si je teď koupit. Pokud má stát víc úvěrů než dovoluje aktuální politika č. 1, tak dojde k intervenci Mezinárodního měnového fondu. V tom případě dojde ke změně některých zákonů a stát si sníží ukazatele legitimity na polovinu. V posledním kroku se platí státu daně. Ty jsou u jednotlivých frakcí rozdílné a závisí na aktuálních zákonech v několika politikách. Pokud některý hráč nemá na zaplacení mezd nebo daní, musí si vzít úvěr.
  2. Fáze hlasování: Tato fáze proběhne, pouze pokud byly navrženy nějaké zákony. V tom případě si nejdříve frakce do hlasovacího sáčku přidají kostky své barvy v počtu svých obyvatel nebo poloviny fungujících firem. Stát získá kostky soukromého vlivu dle svého nejnižšího ukazatele legitimity. Pak se postupně procházejí všechny navržené zákony od politiky č.1. Každý hráč zvolí, zda je „pro“ nebo „proti“. Poté se ze sáčku vylosuje 5 kostek a rozdělí na „pro“ a „proti“. Poté hráči mohou najednou tajně přidat k hlasování své kostky vlivu. Zákon projde, pokud je stejně nebo více „pro“ než „proti“.Provedou se účinky změny dané politiky a navrhovatel zákona získá 3 VB a podporovatelé 1 VB.
  1. Fáze bodování: V této fázi získávají frakce dodatečné VB v závislosti na jimi dosažených úspěších. Pracující třída získá 2 VB za každé odbory. Kapitalistická třída přesune své peníze z pole výnosů na pole kapitálů a získá VB dle množství peněz na poli kapitálu a 3VB za každou úroveň zvýšení kapitálu. Stát vyhodnotí postihy za události, se kterými se nevypořádal. Poté získá VB dle dvou nejnižších ukazatelů legitimity na své desce a pak je všechny sníží na polovinu. Dále získá 1 VB za každý zákon, který odpovídá jeho kartě politické agendy.

Akce pracující třídy: V tahu může hrát provést jednu hlavní akci a jednu volnou akci.

  • Hlavní akcí, kterou mají k dispozici všechny frakce, je návrh zákona. Umožňuje navrhnout změnu zákona v rámci jedné ze sedmi politik do vedlejší sekce. To se značí ukazatelem návrhu zákona. Zaplacením jedné kostky vlivu lze vyvolat okamžité hlasování.
  • Akce přidělení dělníků umožňuje přesunout až 3 své nevázané dělníky do firem nebo mezi nimi. Pokud má pracující třída 4 dělníky pracující ve firmách určitého odvětví, může založit odbory.
  • Akce nákup zboží nebo služeb umožňuje zvolit jeden druh zboží nebo služby a nakoupit jej nejvýše od 2 dodavatelů, kteří jej prodávají (ostatní frakce nebo zahraniční trh). Od každého
  • dodavatele lze nakoupit až tolik jednotek, kolik je počet obyvatel.
  • Stávkou se lze pokusit vymoci si vyšší platy a demonstrací otevření nových firem.
  • Při uplatnění politického nátlaku se do hlasovacího sáčku přidají 3 hlasovací kostičky své barvy.

Volné akce pracující třídy (využití zdravotní péče, využití vzdělání a využití luxusních výrobků) jsou podobné.  Umožňují spotřebovat danou službu nebo zboží v počtu obyvatel a zvýšit si úroveň blahobytu na své desce. To přináší postupně se zvyšující počet VB a další výhody jako vznik nového dělníka nebo jeho vylepšení.

Akcí čerpání příspěvků lze získat od státu poskytnuté příspěvky. Stát za to získá 1 VB.

Akce kapitalistické třídy: Hlavní akce založení firmy umožňuje za peníze postavit jednu firmu, nastavit u ní mzdu a naplnit tuto firmu dělníky jedné frakce s odpovídající kvalifikací z pole nezaměstnaných. 

  • Akce prodej firmy naopak firmu prodá.
  • Pomocí akce prodej na zahraničním trhu lze prodat své zboží a služby dle karty vývozu a získat za to peníze. Každou transakci na kartě lze provést jen jednou.
  • Akcí uzavření obchodní dohody lze na zahraničním trhu nakupovat velké množství potravin a luxusních výrobků za nižší ceny dle jedné z dostupných karet obchodních dohod. 
  • Akcí lobbování lze za 30 peněz z kapitálu získat 3 kostky vlivu.
  • Při uplatnění politického nátlaku se do hlasovacího sáčku přidají 3 hlasovací kostičky své barvy.
  • Volnou akcí úprava mezd lze upravit mzdy v každé své firmě.
  • Akce úprava cen umožňuje změnit ceny, za které kapitalistická třída prodává své zboží a služby.
  • Akcí nákup skladovacích prostorů lze za 20 peněz přikoupit skladiště pro jeden typ zboží nebo služeb.
  • Akcí čerpání příspěvků lze získat od státu poskytnuté příspěvky. Stát za to získá 1 VB.

Akce střední třídy: Střední třída je vlastně mixem pracující a kapitalistické třídy a tudíž disponuje víceméně stejnými akcemi jako tyto dvě frakce. Stejně jako pracují třída si zvedá blahobyt.

  • Akcí mimořádná směna lze donutit dělníky v jedné své firmě k práci přesčas, což vyprodukuje zboží nebo služby navíc.

Akce státu: Hlavní akce vyřešení události umožňuje vybrat jednu z karet událostí umístěných na herním plánu a splnit na ní uvedený úkol. To obvykle zahrnuje utracení peněz, zboží nebo služeb nebo jejich poskytnutí jiné frakci. Odměnou je zvýšení legitimity u dané frakce nebo získání trvalého žetonu legitimity.

  • Stát může vyhlásit mimořádnou daň, ale přijde při tom o legitimitu.
  • Akce setkání s poslanci a mediální kampaň umožňují manipulovat s kostkami vlivu.

Konec hry:

Na konci 5. kola hra končí a v rámci vyhodnocení dodatečného závěrečného kroku následuje přidělení vítězných bodů získaných na konci hry. Hráči získají dodatečné VB dle zbylých peněz, zboží a služeb v jejich zásobě a počtu politik odpovídající požadované hodnotě (A až C).

Vítězství poté připadne hráči s nejvyšším celkovým počtem vítězných bodů (VB).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Charitativní aukce

Válka o prsten: Páni Středozemě - dobročinná aukce
Válka o prsten: Páni Středozemě - dobročinná aukce
Akt. cena: 1350
Končí za: 5 dnů

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Quartino CZ
Quartino CZ
Akt. cena: 210 Kč
Končí za: 16 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas